Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι θα «σεβαστεί» το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο προβλέπει την εκκένωση της κατεστραμμένης Λωρίδας της Γάζας.

Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει την Παρασκευή μια σύνοδο, με τη συμμετοχή πολλών αραβικών χωρών, για να παρουσιάσουν μια κοινή απάντηση στο σχέδιο αυτό, που προκάλεσε σάλο διεθνώς.

Κατά την επίσκεψή του την Κυριακή στο Ισραήλ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο, που πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, υπερασπίστηκε το σχέδιο του Τραμπ.

Ο Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι θα «σεβαστεί» το σχέδιο του Τραμπ, που προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον παλαιστινιακό θύλακα και τα 2,4 εκατομμύρια των κατοίκων του θα εκδιωχθούν προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

«Όπως δεσμεύτηκα ότι την επομένη του πολέμου στη Γάζα δεν θα υπήρχε πλέον Χαμάς, ούτε Παλαιστινιακή Αρχή, οφείλω να σεβαστώ το σχέδιο» του Τραμπ «για τη δημιουργία μιας άλλης Γάζας», είπε.

Οι Παλαιστίνιοι και όλες οι αραβικές χώρες έχουν απορρίψει το σχέδιο.

Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αναμένεται να συζητήσει σήμερα τη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, στην οποία προβλέπεται να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα και να τερματιστεί οριστικά ο πόλεμος. Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι στέλνει διαπραγματευτές στο Κάιρο για να συζητήσουν τη συνέχιση της πρώτης φάσης της συμφωνίας, η οποία ολοκληρώνεται την 1η Μαρτίου.

Στην Ιερουσαλήμ, δεκάδες συγγενείς ομήρων, που κρατούνται εδώ και 500 ημέρες, διαδήλωσαν νωρίτερα έξω από το κοινοβούλιο, κρατώντας φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων. «Τα μάτια μου έχουν καεί από τα δάκρυα που χύνω εδώ και 500 μέρες», είπε η Εϊνάβ Τζανγκάουκερ, ο γιος της οποίας, ο Ματάν, απήχθη από το κιμπούτς Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η γυναίκα ζήτησε από τους Ισραηλινούς βουλευτές «να κάνουν τα πάντα» για να επιστρέψουν σώοι όλοι οι όμηροι.

Ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει να εγκριθεί το σχέδιο του Ντ. Τραμπ για τη Γάζα από το συμβούλιο ασφαλείας

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ, κάλεσε την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς να καταθέσει τα όπλα και να εγκαταλείψει τη Λωρίδα της Γάζας, πριν από τη σύνοδο του συμβουλίου ασφαλείας, στην οποία πρόκειται να συζητηθεί η επόμενη φάση του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Σήμερα, στη σύνοδο του συμβουλίου, θα απαιτήσω να διεξαχθεί ψηφοφορία για να υιοθετήσουμε το σχέδιο του προέδρου (των ΗΠΑ) Τραμπ: απελευθερώστε αμέσως όλους τους ομήρους, φύγετε από τη Γάζα για άλλες χώρες και καταθέστε τα όπλα», είπε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Σε περίπτωση άρνησης, το Ισραήλ θα ανοίξει «τις πύλες της Κόλασης», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει σε 5 "στρατηγικά σημεία" στον Λίβανο, μετά την προθεσμία της 18ης Φεβρουαρίου

Το Ισραήλ θα αφήσει ολιγομελείς ομάδες στρατιωτών σε πέντε σημεία στρατηγικής σημασίας στον νότιο Λίβανο, μετά την εκπνοή της προθεσμίας της 18ης Φεβρουαρίου προκειμένου τα στρατεύματα να αποχωρήσουν, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού.

«Δεδομένης της τωρινής κατάστασης, θα αφήσουμε προσωρινά έναν μικρό αριθμό στρατιωτών σε πέντε στρατηγικής σημασίας σημεία κατά μήκος της λιβανικής μεθορίου, προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τους κατοίκους μας και προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή», δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος Τύπου του στρατού, ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι, προσθέτοντας πως η ενέργεια αυτή είναι σύμφωνη με τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας.

Βάσει της συμφωνίας εκεχειρίας που επιτεύχθηκε από την Ουάσινγκτον τον Νοέμβριο, τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν στη διάθεσή τους 60 ημέρες προκειμένου να αποσυρθούν από τον νότιο Λίβανο, απ’ όπου είχαν εξαπολύσει μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μαχητών της Χεζμπολάχ από τις αρχές Οκτωβρίου.

Αυτή η προθεσμία παρατάθηκε έως τη 18η Φεβρουαρίου, όμως Ισραηλινοί και Λιβανέζοι αξιωματούχοι, όπως και ξένοι διπλωμάτες προέβλεπαν ότι ο στρατός θα διατηρήσει ορισμένα στρατεύματα σε τμήματα στη λιβανική πλευρά των συνόρων.

Σύμφωνα με τον Σοσάνι, τα σημεία αυτά είναι κοντά σε ισραηλινές κοινότητες ή σε κατεχόμενα στρατηγικά σημεία που «βλέπουν» σε ισραηλινές πόλεις όπως τη Μέτουλα, στο βορειότερο άκρο του Ισραήλ.

«Βασικά, η κατάσταση ασφαλείας είναι πολύ, πολύ περίπλοκη», συμπλήρωσε.

Ένας Λιβανέζος αξιωματούχος και δύο ξένοι διπλωμάτες δήλωσαν πως ισραηλινά στρατεύματα πιθανόν θα αποχωρήσουν από χωριά στον νότιο Λίβανο, αλλά θα παραμείνουν σε ορισμένα σημεία προκειμένου να καθησυχάσουν κατοίκους στο βόρειο Ισραήλ, που αναμένεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους την 1η Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP