Εισερχόμαστε σε μία νέα εποχή διεθνών σχέσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, διεθνολόγος, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Έρευνας στο ΤΕΠΑΚ, σχετικά με τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, σημειώνοντας πως στην ουσία "Πούτιν και Τραμπ επιχειρούν μία νέα Γιάλτα".
Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου, η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ ότι έχει επικοινωνήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν και πως αναμένεται σύντομα συνάντηση "για διευθέτηση του Ουκρανικού" και τερματισμό του πολέμου, αλλάζει πλήρως τα δεδομένα διεθνώς και μπαίνουμε σε πρωτόγνωρα, αχαρτογράφητα νερά.
Ο λόγος για αυτό, πρόσθεσε, είναι πρώτον ότι αναμένεται να ξεκινήσουν συνομιλίες για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, δηλαδή το ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη που εμπλέκεται στον πόλεμο δεν θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
"Θα συμφωνήσουν δηλαδή οι ΗΠΑ και η Ρωσία χωρίς τον άμεσα ενδιαφερόμενο που είναι η Ουκρανία", σημείωσε.
Διαβάστε ακόμη: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι στα ΗΑΕ
Παραμερισμός της Ευρώπης
Το δεύτερο δεδομένο, είπε ο κ. Χρυσοστόμου, είναι η προσπάθεια πλήρους παραμερισμού της Ευρώπης.
Η Ευρώπη σε αυτό τον πόλεμο, είπε, ήταν στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ και της Ουκρανίας με οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία για να αντεπεξέλθει της ρωσικής εισβολής.
"Τώρα η Ευρώπη επιχειρείται να μείνει εκτός νυμφώνος και υπάρχει ο κίνδυνος να ληφθούν αποφάσεις που θα επηρεάσουν και την Ευρώπη χωρίς την Ευρώπη διότι δεν θα συζητηθεί μόνο το θέμα της Ουκρανίας αλλά και η αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης στην επόμενη μέρα χωρίς την Ευρώπη. Αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα", επεσήμανε.
Νέα Γιάλτα
Στην ουσία, συνέχισε, "για να τα συγκρίνουμε και με την ιστορία, Πούτιν και Τραμπ επιχειρούν μία νέα Γιάλτα όπως έγινε μετά την λήξη του παγκοσμίου πολέμου, οπόταν Σοβιετική Ενωση, ΗΠΑ, και Μεγάλη Βρετανία τότε μοίρασαν τον κόσμο στα δύο και τη Γερμανία χωρίς να είναι εκεί η Γερμανία, έτσι τώρα επιχειρείται μία νέα Γιάλτα, όπου ΗΠΑ και Ρωσία θα συμφωνήσουν πολύ πιθανόν με αποδοχή του 20% κατοχής του ουκρανικού εδάφους από τη Ρωσία χωρίς την Ουκρανία, χωρίς την Ευρώπη".
Εισερχόμαστε, τόνισε, σε μία νέα εποχή διεθνών σχέσεων όπου αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά, αυτή τη στιγμή αμφισβητούνται.
Πώς θα αντιδράσει η ΕΕ;
Το ερώτημα, είπε ο κ. Χρυσοστόμου, είναι πως θα αντιδράσει η Ευρώπη και υπενθύμισε ότι ήδη ανέλαβε μία πρωτοβουλία ο Γάλλος Πρόεδρος και πραγματοποιείται σήμερα συνάντηση στο Παρίσι με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
"Το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη και πώς μπορεί να διαφοροποιήσει αυτά τα δεδομένα για να μην μείνει εκτός νυμφώνος, διότι θα βρεθεί προ πολλών αμείλικτων διλημμάτων εάν προχωρήσει η συμφωνία", ανέφερε.
Τουλάχιστον, τελειώνει ο πόλεμος, αλλά με ποιές προϋποθέσεις;
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι το θετικό είναι ότι τελειώνει ο πόλεμος.
"Τελειώνει ο πόλεμος με εξαναγκασμό της Ουκρανίας σε συνθηκολόγηση. Άρα το θετικό είναι ότι τελειώνει ο πόλεμος το ζήτημα είναι πώς θα τελειώσει και με ποιες προϋποθέσεις θα τελειώσει. Θα τελειώσει με αποδοχή της κατοχής ουκρανικού εδάφους από τη Ρωσία πράγμα που ουδεποτε η Ευρώπη το έχει αποδεχτεί; Θα τελειώσει με εγγυήσεις προς την Ουκρανία και την ασφάλεια της; Από ποιους;", ανέφερε.
Θέμα ασφάλειας Αν. Ευρώπης - Βαλτικών χωρών
Επίσης, έθεσε το ερώτημα κατά πόσον οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλτικών Δημοκρατιών θα νοιώθουν ασφαλείς.
"Πόσο ασφαλείς θα νιώθουν ύστερα από μία τέτοια λύση; Θα μεγαλώσει το αίσθημα ασφάλειας των Βαλτικών Δημοκρατιών και της Ανατολικής Ευρώπης έπειτα από αυτή τη λύση; Η Ευρώπη θα καταστεί ουραγός των όποιων πρωτοβουλιών Τραμπ;", πρόσθεσε.
Η Ευρώπη, σημείωσε, πλήρωσε σκληρό τίμημα από αυτό τον πόλεμο, και οικονομικό και εμπορικό και ενεργειακό.
"Και παρόλα αυτά εδώ θυμίζει να το πούμε εντελώς σχηματικά, ένα γάμο που άλλοι τον πλήρωσαν και άλλοι θα τον επωφεληθούν. Θα προχωρήσουν ΗΠΑ και Ρωσία να διαμοιράσουν την Ουκρανία στην ουσία, αφήνοντας πίσω την ΕΕ;", επεσήμανε.
Ολα αυτά τα ζητήματα, είπε ο κ. Χρυσοστόμου, θα απασχολήσουν τη Σύνοδο του Παρισιού.
"Το ζήτημα είναι τι ανάστημα θα δείξουν οι Ευρωπαίοι και πόσο ισχυροί μπορεί να είναι απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις", κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ