Η Άγκυρα αναζητά ξανά το ρόλο της στον πόλεμο της Ουκρανίας, με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Χακάν Φιντάν, να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο ιδανικό και το εφικτό.

Οι δηλώσεις του στο TRT World σκιαγραφούν μια προσέγγιση της Τουρκίας, η οποία δεν είναι απλή. Ο Φιντάν παραδέχεται ότι η χώρα του θα προτιμούσε τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ωστόσο αναγνωρίζει ότι η πραγματικότητα του πολέμου επιβάλλει δύσκολες επιλογές.

"Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα θέλαμε η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας να προστατευτεί. Ωστόσο, βρισκόμαστε σε περίοδο πολέμου - και δυστυχώς, ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου, πρέπει να κάνουμε κάποιες επιλογές - κάποιες επώδυνες επιλογές", δήλωσε.

Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων και η αμερικανική «προοπτική»

Ο Φιντάν παρατηρεί ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, αν και διατηρούν ελπίδες ότι η κατάσταση είναι παροδική.

"Πώς μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα δομή ασφάλειας; Πώς μπορεί να προχωρήσει μια νέα οικονομική δομή; Πώς μπορεί να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ;" είναι τα ερωτήματα που τίθενται, σύμφωνα με τον ίδιο.

Παράλληλα, εκτιμά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβήτησε τα δεδομένα του διεθνούς συστήματος από μια νέα αμερικανική οπτική, δημιουργώντας "κύματα σοκ" στον πλανήτη. "Επειδή από τη δική τους οπτική γωνία, οι ΗΠΑ παίρνουν λιγότερα από όσα δίνουν", σχολίασε σχετικά με τις αμερικανικές αναζητήσεις σε οικονομία, εμπόριο και ασφάλεια.

Η Τουρκία ως γέφυρα στις διαπραγματεύσεις

Με την προοπτική μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός, η Άγκυρα θέλει να διατηρήσει ρόλο διαμεσολαβητή.

"Η Τουρκία είναι πρόθυμη και έτοιμη να διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο για να συμβάλει στην ειρήνη στην Ουκρανία και να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας", διαμήνυσε ο Φιντάν.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι οι διαδικασίες είναι περίπλοκες.

"Αυτή τη στιγμή, η αμερικανική κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι και εμείς οι ίδιοι εργαζόμαστε σε διάφορες πτυχές ενός πιθανού σχεδίου κατάπαυσης του πυρός και ειρήνης. Ωστόσο, ο συνδυασμός της επείγουσας ανάγκης για βραχυπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός με μακροπρόθεσμες στρατηγικές ανησυχίες είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα αυτή τη στιγμή".

Οι Ευρωπαίοι στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων;

Ο Φιντάν ανέφερε ότι στις επαφές του με Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους διαπιστώνεται πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι μέρος της διαδικασίας, αλλά υπενθύμισε και τον ρόλο της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η σύγκρουση αφορά τη "γειτονιά" της.

"Αναγνωρίζουμε το δικαίωμά τους να βρίσκονται στο τραπέζι. Αλλά τις περισσότερες φορές παραλείπουν να πουν ότι και η Τουρκία θα πρέπει να είναι στο τραπέζι, επειδή συμβαίνει στην κοντινή μας γειτονιά. Πέρα από αυτό, έχουμε στενούς δεσμούς και με τις δύο πλευρές και η Τουρκία μπορεί να προσφέρει περισσότερα από πολλούς άλλους παράγοντες", δήλωσε, προσπαθώντας να παίξει ένα λεπτό παιχνίδι ισορροπιών, χωρίς να διαταράξει τις σχέσεις της με τη Δύση ή τη Ρωσία.