Ψήφισμα με τον οποίο καταδικάζει την αυθαίρετη απομάκρυνση και φυλάκισης δημοκρατικά εκλεγμένων δημάρχων σε κουρδικές περιοχές στην Τουρκία, ενέκρινε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ανάταση της χειρός.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη για δικαστικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, ώστε να καταργηθεί η δυνατότητα απ’ ευθείας διορισμού τοπικών αρχών, ενώ ζητείται ακόμα η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στις κουρδικές περιοχές.

Κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας εγκρίθηκαν ακόμα δύο ψηφίσματα για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το πρώτο ζητά την παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του καθεστώτος Ορτέγα - Μουρίγιο στη Νικαράγουα για την καταστολή των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών αντιφρονούντων και των θρησκευτικών κοινοτήτων, και το δεύτερο καλεί τις αρχές της Νιγηρίας να απελευθερώσουν τα άτομα που κρατούνται με την κατηγορία της βλασφημίας και αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή, ιδίως στην υπόθεση του Yahaya Sharif-Aminu.

Όσον αφορά την Τουρκία, οι Ευρωβουλευτές ζητούν την χωρίς καθυστέρηση απελευθέρωση των δημοκρατικά εκλεγμένων δημάρχων, ιδίως στις περιπτώσεις των δημάρχων Mehmet Sıddık Akış και Abdullah Zeydan, καθώς και την αθώωσή τους και την επαναφορά τους στα αξιώματά τους.

Το ΕΚ απαιτεί ακόμα δικαστικές μεταρρυθμίσεις για την κατάργηση του συστήματος εντολοδόχων της κυβέρνησης, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις αυτών των παραβιάσεων στην τοπική διακυβέρνηση σε περιοχές με κυρίως κουρδική πλειονότητα, και υπογράμμισε την ανάγκη επανεκκίνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οι Ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι η οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία εξαρτάται από τον σεβασμό της χώρας στο κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, παροτρύνοντας την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων κατά Τούρκων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε αυτές τις παραβιάσεις στο πλαίσιο του παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του, ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μιχάλης Χατζηπαντέλα, αναφέρει ότι "ως επικεφαλής διαπραγματευτής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πέτυχε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, να διαμορφώσει ένα ισχυρό κείμενο που καταδικάζει τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του καθεστώτος Ερντογάν".

Ο κ. Χατζηπαντέλα προσθέτει ότι η πρόνοια του ψηφίσματος σύμφωνα με την οποία «η οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία εξαρτάται από τον σεβασμό του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων από τη χώρα», εγκρίθηκε με ισχυρή πλειοψηφία 87% (481 υπέρ, 18 κατά, 52 αποχές). 

"Το ψήφισμα καλεί, επίσης, την Τουρκία να σεβαστεί τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου, να σταματήσει την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), όπως προβλέπει το άρθρο 46", υπογραμμίζει.

«Η Τουρκία συνεχίζει να καταπατά τις βασικές αρχές της δημοκρατίας, όχι μόνο στην Κύπρο, την οποία εξακολουθεί να κατέχει παράνομα, αλλά και παντού όπου χρησιμοποιεί τον αυταρχισμό ως εργαλείο φίμωσης και καταπίεσης», δήλωσε ο κ. Χατζηπαντέλα στην Ολομέλεια, προσθέτοντας ότι «οι Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Η δημοκρατία είναι ο θεμέλιος λίθος της Ένωσής μας κι οι χώρες που θέλουν να είναι μέλη της, οφείλουν να τη σέβονται».

Πηγή: ΚΥΠΕ