Στην Ιαπωνία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε επαγγελματικά περιβάλλοντα έχει οδηγήσει σε σοβαρά περιστατικά διαρροής ευαίσθητων δεδομένων από κυβερνητικούς υπαλλήλους. Το πιο πρόσφατο περιστατικό αφορά υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος, μετά από έξοδο για ποτό στην πόλη Γιοκοχάμα, έχασε την τσάντα του που περιείχε άκρως απόρρητα διοικητικά έγγραφα. Τα έγγραφα περιλάμβαναν ονόματα, διευθύνσεις και περιλήψεις υποθέσεων 187 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ύποπτος για διακίνηση ναρκωτικών. Στην τσάντα υπήρχε επίσης το επαγγελματικό του laptop, με προσωπικές πληροφορίες τόσο του ιδίου όσο και συναδέλφων του. Το υπουργείο ζήτησε συγγνώμη από το κοινό, δεσμευόμενο να επιβάλει κυρώσεις στον υπάλληλο, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για κακόβουλη χρήση των χαμένων δεδομένων.

Το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Το 2022, άλλος κυβερνητικός υπάλληλος, μετά από κατανάλωση αλκοόλ, αποκοιμήθηκε στον δρόμο και έχασε την τσάντα του, η οποία περιείχε USB με τα προσωπικά δεδομένα όλων των 465.177 κατοίκων της πόλης Αμαγκασάκι. Το USB περιείχε, εκτός από ονόματα, ημερομηνίες γέννησης και διευθύνσεις, πληροφορίες σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς, φορολογικά στοιχεία και επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας.

Σύμφωνα με το CNN, αυτά τα περιστατικά αναδεικνύουν δύο βασικά προβλήματα στην ιαπωνική κοινωνία: την κουλτούρα του υπερβολικού αλκοόλ στον εργασιακό χώρο και τη χρήση ξεπερασμένων τεχνολογιών. Στην Ιαπωνία, είναι σύνηθες οι υπάλληλοι να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μετά τη δουλειά ως μέρος της επαγγελματικής τους κουλτούρας, με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ συναδέλφων και πελατών. Παρά τις προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης να περιορίσει τις υπερβολικές ώρες εργασίας και τις επιπτώσεις τους, αυτή η παράδοση παραμένει βαθιά ριζωμένη.

Ταυτόχρονα, η Ιαπωνία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί απαρχαιωμένες τεχνολογίες, όπως χαρτιά, USB και φαξ, αυξάνοντας τον κίνδυνο απώλειας σημαντικών δεδομένων. Η αργή ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης φάνηκε ξεκάθαρα και κατά την πανδημία της COVID-19, όταν τα συστήματα καταγραφής και διαχείρισης εμβολιασμών παρουσίασαν σημαντικές ελλείψεις λόγω της εξάρτησης από χειρόγραφες διαδικασίες.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, με τη δημιουργία ενός ειδικού ψηφιακού οργανισμού που στοχεύει στην κατάργηση ξεπερασμένων τεχνολογιών, όπως οι δισκέτες και τα φαξ. Παρόλα αυτά, η μετάβαση σε νέα συστήματα παραμένει αργή και οι παλιές συνήθειες δύσκολα αλλάζουν.