Η Συρία θα έχει την 1η Μαρτίου νέα κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ασάαντ αλ Σιμπάνι, μέλος της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας, που ανέλαβε μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η κυβέρνηση που θα τοποθετηθεί την 1η Μαρτίου θα εκπροσωπεί όσο είναι δυνατόν τον συριακό λαό και θα λάβει υπόψη την ποικιλομορφία του», δήλωσε ο Σιμπάνι στο περιθώριο του World Government Summit 2025 που διεξάγεται στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δύο ημέρες αφότου ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Άσαντ, η ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), που ηγείται της νέας κυβέρνησης της Δαμασκού, όρισε τον Μοχάμεντ αλ Μπασίρ επικεφαλής μιας προσωρινής κυβέρνησης προκειμένου να διαχειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι την 1η Μαρτίου.

«Ο συριακός λαός είναι εταίρος της αλλαγής», δήλωσε ο Σιμπάνι, προσθέτοντας πως «όλες οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που θέσαμε σε εφαρμογή τους δύο τελευταίους μήνες σε ό,τι αφορά τον πολιτικό οδικό χάρτη (...) ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με τη συριακή διασπορά και την κοινωνία των πολιτών στο εσωτερικό της χώρας».

Τον περασμένο μήνα, ο Άχμαντ αλ Σάρα, ο επικεφαλής της HTS, που ηγήθηκε της επίθεσης των ανταρτών που ανέτρεψε την εξουσία τον Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου 2024, ονομάστηκε προσωρινός πρόεδρος της Συρίας, μιας χώρας με τα πολλά θρησκευτικά δόγματα και διάφορες εθνότητες.

Οι νέες αρχές ανέλαβαν να συστήσουν ένα «προσωρινό νομοθετικό συμβούλιο για την περίοδο της μετάβασης», καθώς το παλιό κοινοβούλιο είχε διαλυθεί, όπως και το κόμμα Μπάαθ, που διοικούσε τη χώρα επί δεκαετίες.

Η HTS και άλλες παρατάξεις διαλύθηκαν επίσης και οι μαχητές τους αναμένεται να ενσωματωθούν στον μελλοντικό στρατό.

Ο Σάρα είχε δηλώσει πως η διεξαγωγή εκλογών μπορεί να χρειαστεί πέντε χρόνια.

Οι νέες αρχές υποσχέθηκαν να διεξαγάγουν «διάσκεψη εθνικού διαλόγου» με τη συμμετοχή όλων των Σύρων, αλλά δεν έχουν ακόμη ορίσει ημερομηνία.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη πως η χώρα του έχει λάβει θετικά μηνύματα αλλά θέλει περαιτέρω διαβεβαιώσεις από τη Ρωσία και το Ιράν, κύριους συμμάχους του Μπασάρ αλ Άσαντ, που επιδιώκουν τώρα να ανακτήσουν επιρροή μετά την ανατροπή του.

«Υπάρχουν θετικά μηνύματα, αλλά θέλουμε αυτά τα θετικά μηνύματα να μετατραπούν σε μια σαφή πολιτική που θα κάνει τον συριακό λαό να αισθανθεί καθησυχασμένος», δήλωσε ο Σιμπάνι στη διάσκεψη World Government Summit.

«Υπάρχουν σαφή μηνύματα σεβασμού για τη νέα συριακή κυβέρνηση και σεβασμού για την κυριαρχία του συριακού λαού. Όμως όπως σας είπα, υπάρχουν πληγές στον συριακό λαό και υπάρχει πόνος που υπέφερε ο συριακός λαός στα χέρια αυτών των δύο χωρών», πρόσθεσε.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, η Ρωσία και το Ιράν επενέβησαν στρατιωτικά για να βοηθήσουν τον Άσαντ να ανακτήσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Όμως εντέλει αυτός ανατράπηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου από αντάρτες που σχημάτισαν μια μεταβατική κυβέρνηση. Ο Άσαντ διέφυγε στη Μόσχα.

Η Ρωσία επιδιώκει να διατηρήσει τη ναυτική βάση της στην Ταρτούς και την αεροπορική βάση της στη Χμεϊμίμ στη βορειοδυτική Συρία. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ συναντήθηκε με τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα στη Δαμασκό τον περασμένο μήνα.

Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς τον Δεκέμβριο πως η Τεχεράνη άνοιξε απευθείας γραμμή επικοινωνίας με τη νέα ηγεσία της Συρίας.

Ο Σιμπάνι είπε επίσης ότι έλαβε επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί το Ιράκ και πρόκειται να ταξιδέψει σύντομα στη Βαγδάτη.

Διαβάστε επίσης: Ο Νταβούτογλου προτείνει την προσάρτηση της Γάζας στην Τουρκία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters