Στην Αϊτή τα παιδιά πέφτουν θύματα «στρατολόγησης, επιθέσεων και σεξουαλικής βίας» καθώς εντείνονται οι ωμότητες που διαπράττουν οι συμμορίες σε αυτή τη μικρή χώρα της Καραϊβικής, κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της.

Η μη κυβερνητική οργάνωση ταυτοποίησε τρεις μορφές βίας που υφίστανται τα παιδιά, κυρίως από μέλη συμμοριών, οι οποίες θεωρούνται «πλήγμα στα ανθρώπινα δικαιώματα»: η στρατολόγηση και η εκμετάλλευση παιδιών, η σεξουαλική βία όπως και οι τραυματισμοί και οι ανθρωποκτονίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, περισσότερο από ένα εκατομμύριο παιδιά ζουν σε περιοχές της Αϊτής – μια χώρα που είναι αντιμέτωπη με πολιτική, ανθρωπιστική κρίση και κρίση ασφαλείας-- τις οποίες ελέγχουν ένοπλες ομάδες ή είναι υπό την επιρροή τους.

Η ΜΚΟ συγκέντρωσε πληροφορίες για 14 παιδιά στην Αϊτή τα οποία στρατολογήθηκαν από ένοπλες συμμορίες για να κατασκοπεύουν αντίπαλες ομάδες και την αστυνομία, να κάνουν παραδόσεις, οικιακές εργασίες ή άλλες δουλειές: μια αναγκαστική εμπλοκή των παιδιών στις δραστηριότητες των ένοπλων συμμοριών λόγω «της πείνας ή του φόβου».

Κορίτσια έπεσαν θύματα απαγωγών, βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων στη διάρκεια επιδρομών των συμμοριών σε συνοικίες ή αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους κάποιους τομείς.

Από τα 18 κορίτσια θύματα σεξουαλικής βίας με τα οποία μίλησε η Αμνηστία, τα δέκα υπέστησαν ομαδικούς βιασμούς και εννέα απήχθησαν. Πολλά από αυτά έμειναν έγκυες και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε μη ασφαλείς μεθόδους για να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους, καθώς οι αμβλώσεις είναι παράνομες στην Αϊτή.

«Προηγουμένως πήγαινα στο σχολείο, αλλά αφού έγινε αυτό, σταμάτησα», δήλωσε ένα 14χρονο κορίτσι θύμα βιασμού από μέλος συμμορίας.

Εξάλλου η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε περιστατικά «αναγκαστικών (σεξουαλικών) ‘σχέσεων’ και εκμετάλλευσης για σεξουαλικό εμπόριο».

Παράλληλα παιδιά εξακολουθούν να τραυματίζονται και να σκοτώνονται στη διάρκεια επιδρομών των συμμοριών.

«Η βία που συνδέεται με τις συμμορίες έχει γίνει μια καθημερινή πραγματικότητα και δεν είναι σπάνιο να βρεθούν πολλά θύματα στην ίδια οικογένεια ή μερικές φορές το ίδιο θύμα να έχει υποστεί πολλές επιθέσεις», τονίζεται στην έκθεση της ΜΚΟ.

Μεταξύ των «σοβαρών παραβιάσεων» των οποίων πέφτουν θύματα παιδιά, η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει και τις επιθέσεις εναντίον σχολείων και νοσοκομείων, τις απαγωγές και την παρεμπόδιση της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η έκθεση βασίζεται σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο του 2024. Συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και τα περίχωρά της με 51 παιδιά ηλικίας 10 με 17 ετών και με 15 γονείς.

Η Διεθνής Αμνηστία συνιστά, μεταξύ άλλων, την κατάρτιση οδικού χάρτη για την προστασία των παιδιών, την αποκατάσταση της πρόσβασης στην παιδεία, την επανένταξη των παιδιών που έχουν στρατολογηθεί από συμμορίες και την προστασία των θυμάτων σεξουαλικής βίας.

Τουλάχιστον 5.601 άνθρωποι σκοτώθηκαν πέρυσι στην Αϊτή λόγω της βίας των συμμοριών, οι οποίες ελέγχουν περίπου το 85% της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η βία δεν φαίνεται να κοπάζει παρά την ανάπτυξη από τον Ιούνιο μιας Πολυεθνικής Αποστολής Υποστήριξης Ασφαλείας (MMAS), υπό την Κένυα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ