Οι ευρωπαϊκές δομές δεν έχουν αρμοδιότητα να καθορίζουν την ύπαρξη επιθετικής ενέργειας, την οποία διαθέτει μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες ευρωπαϊκών ΜΜΕ ότι η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης συμφώνησαν με το Κίεβο την ίδρυση ενός «ειδικού δικαστηρίου για την επίθεση κατά της Ουκρανίας».
«Θα υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με το άρθρο 39 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, διαθέτει τις αρμοδιότητες να ορίζει την ύπαρξη πράξης επίθεσης μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ. Κανείς δεν χορήγησε στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και του Στρασβούργου αυτή την αρμοδιότητα. Ωστόσο, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας, όπως όλα δείχνουν, θέτει τον εαυτό της πάνω από το ΣΑ. Δεν είναι σαφές βάσει ποιων λόγων θεωρεί ότι η ίδια δικαιούται να δίνει νομική αξιολόγηση των ενεργειών της χώρας μας και της ηγεσίας της. Πάντως δεν αποκλείουμε ότι δεν γνωρίζει καθόλου τις αρχές του διεθνούς δικαίου», υποστήριξε η Ρωσίδα υψηλόβαθμη διπλωμάτης.
«Οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας και των Ρώσων αξιωματούχων για “επιθετικότητα” είναι παράλογες και οι ασυνάρτητες κατασκευές που επινοούνται γύρω από αυτό το θέμα δεν έχουν καμία νομική βάση», ισχυρίστηκε η Μαρία Ζαχάροβα, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι «τα κράτη της παγκόσμιας πλειονότητας θα τους δώσουν την κατάλληλη αξιολόγηση».
Κατά την εκτίμηση της Ρωσίδας εκπροσώπου «με παρόμοιες μεθόδους η Δύση επιβεβαιώνει την γραμμή της για παραβίαση του διεθνούς δικαίου», η οποία σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία τίθεται «στην ίδια σειρά με τις παράνομες μονομερείς κυρώσεις και τις απόπειρες κλοπής ξένων κρατικών περιουσιακών στοιχείων».
Όπως υποστήριξε η Μαρία Ζαχάροβα το σχέδιο της δημιουργίας ενός τέτοιου δικαστηρίου επιχειρήθηκε από το Κίεβο να υλοποιηθεί μέσω του ΟΗΕ και όταν αυτές οι «ψευδονόμιμες πρωτοβουλίες δεν έγιναν αποδεκτές», τότε «προς βοήθεια του καθεστώτος (σ.σ. του Κιέβου) προσήλθε το Συμβούλιο της Ευρώπης, για το οποίο οι αντιρωσικές απόπειρες κατέστησαν κεντρικό νόημα της συνέχισης της ύπαρξής του».
Κατά την άποψη της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, «όλες οι προσπάθειες του “μπαντερικού” καθεστώτος και των χορηγών του να μεταθέσουν την ευθύνη για τα δικά του εγκλήματα σε οποιονδήποτε άλλο, είναι καταδικασμένες σε αποτυχία», με τη Μαρία Ζαχάροβα να προσάπτει, όπως συνηθίζει, ως αρνητικό χαρακτηρισμό το αμφιλεγόμενο πρόσωπο του εθνικού σήμερα ήρωα της Ουκρανίας Στεπάν Μπαντέρα, ο οποίος κατά τη Μόσχα είναι κοινός εγκληματίας και συνεργάτης των Γερμανών Ναζί και κατά τη σημερινή κυβέρνηση του Κιέβου αγωνιστής για την ανεξαρτησία της χώρας του από το σοβιετικό και κομμουνιστικό καθεστώς.
«Οι Ουκρανοί εγκληματίες, που είναι ένοχοι για ειδεχθή εγκλήματα κατά Ρώσων και δικών τους πολιτών, καθώς και οι συνεργοί τους, θα παραπεμφθούν σε νόμιμο δίκαιο δικαστήριο και θα υποστούν την τιμωρία που τους αξίζει», υποστήριξε η Ρωσίδα εκπρόσωπος, απευθυνόμενη μάλιστα προσωπικά στην επικεφαλής της διπλωματίας Κάγια Κάλλας, γιατί «πρέπει να είναι πιο προσεκτική».
Διαβάστε ακόμη: Ο Ζελένσκι κάνει λόγο για νέες μάχες με βορειοκορεατικά στρατεύματα στο Κουρσκ
Πηγή: ΚΥΠΕ