Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές θα προκαλέσουν αναστάτωση στα επιχειρηματικά μοντέλα των κολοσσών του ηλεκτρονικού εμπορίου Shein και Temu, με τους καταναλωτές να επωμίζονται ενδεχομένως το μεγαλύτερο μέρος του κόστους, λένε οι αναλυτές.
Διαθέτοντας μια τεράστια ποικιλία εξαιρετικά φθηνών ειδών σε μια εποχή που ο πληθωρισμός έχει συρρικνώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, Shein και Temu έχουν γίνει ένα παγκόσμιο φαινόμενο.
Οι δύο εταιρείες αποστέλνουν από το τεράστιο δίκτυο εργοστασίων τους στην Κίνα ρούχα, συσκευές και άλλα είδη αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως - με τις ΗΠΑ να αποτελούν κρίσιμη αγορά για τις πωλήσεις τους.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε πρόσθετους δασμούς 10% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές και κατήργησε φορολογική απαλλαγή για αγαθά αξίας κάτω των 800 δολαρίων.
Πριν από την ανακοίνωση του Τραμπ, το σύστημα επέτρεπε «στους Κινέζους εξαγωγείς να παραδίδουν μικρά δέματα με χαμηλό κόστος, ένα πλεονέκτημα που μεταφράστηκε άμεσα σε χαμηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές», δήλωσε στο AFP ο Mingzhi Jimmy Xu του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.
«Η διακοπή αυτού του συστήματος θα επέβαλε υψηλότερο κόστος αποστολής, οδηγώντας είτε σε υψηλότερες τιμές λιανικής είτε σε χαμηλότερα περιθώρια κέρδους - και τα δύο θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τα επιχειρηματικά μοντέλα αυτών των πλατφορμών», πρόσθεσε.
Την περασμένη Τρίτη φάνηκε ότι η ζημία θα μπορούσε να επιδεινωθεί όταν η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει όλα τα δέματα που προέρχονται από Κίνα και Χονγκ Κονγκ υπό το φως των νέων δασμών, ωστόσο, έκανε πίσω την επόμενη ημέρα.
Όμως, η απώλεια της απαλλαγής των 800 δολαρίων «de minimis» σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου αντιμετωπίζουν πλέον εισαγωγικούς δασμούς, δυνητικά πιο συχνές επιθεωρήσεις και την ανάγκη να πληρούν κανονισμούς σε θέματα όπως η ασφάλεια των τροφίμων και η εθνική ασφάλεια.
Το 2024, σύμφωνα με τη Nomura, μικρά δέματα αξίας 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της απαλλαγής «de minimis».
Το 20-30% των πωλήσεων της Temu προέρχεται από τις ΗΠΑ, ενώ η Shein βασίζεται στη χώρα αυτή για το 30-40% των εσόδων της, δήλωσε στο AFP η εμπειρογνώμονας ηλεκτρονικού εμπορίου Laetitia Lamari.
Πηγή: ΚΥΠΕ