Οι θερμοκρασίες στον Βόρειο Πόλο ανέβηκαν 20 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο την περασμένη Κυριακή (2/2), ξεπερνώντας το όριο για το λιώσιμο των πάγων.

Οι θερμοκρασίες βόρεια του Σβάλμπαρντ στη Νορβηγία είχαν ήδη ανέβει στους 18 βαθμούς υψηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 το Σάββατο (1/2), σύμφωνα με μοντέλα από μετεωρολογικές υπηρεσίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με τις πραγματικές θερμοκρασίες να βρίσκονται κοντά στο σημείο τήξης του πάγου, στους 0 βαθμούς. Μέχρι την Κυριακή, η αύξηση της θερμοκρασίας είχε πιάσει και ξεπεράσει τους 20 βαθμούς, αναφέρει ο Guardian.

Η καύση ορυκτών καυσίμων έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά περίπου 1,3 βαθμούς από την προβιομηχανική εποχή, αλλά οι πόλοι θερμαίνονται πολύ ταχύτερα καθώς λιώνουν οι θαλάσσιοι πάγοι που αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου. Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας έχει οδηγήσει σε αύξηση των πολύ θερμών καλοκαιριών και των ανησυχητικά ήπιων χειμώνων.

Θερμός άνεμος από την Ισλανδία

Ο Julien Nicolas, επιστήμονας στην Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ, δήλωσε ότι οι ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες στα βάθη του πολικού χειμώνα συνδέονται με ένα σύστημα χαμηλής πίεσης πάνω από την Ισλανδία, το οποίο κατευθύνει μια ισχυρή ροή θερμού αέρα προς τον Βόρειο Πόλο. Οι εξαιρετικά θερμές θάλασσες στον βορειοανατολικό Ατλαντικό ενίσχυαν αυτή την αύξηση της θερμοκρασίας που έφερε ο άνεμος, πρόσθεσε.

«Αυτού του είδους τα γεγονότα είναι σχετικά σπάνια, αλλά δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε τη συχνότητά τους χωρίς περαιτέρω ανάλυση», δήλωσε ο Nicolas. «Γνωρίζουμε ότι ένα παρόμοιο γεγονός συνέβη τον Φεβρουάριο του 2018».

Οι επιστήμονες του κλίματος εκτιμούν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες μέσω της εκ νέου ανάλυσης δισεκατομμυρίων μετεωρολογικών μετρήσεων από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς. Αλλά σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η κεντρική Αρκτική, όπου υπάρχουν λιγότερες θέσεις άμεσης παρατήρησης, ήταν «δύσκολο να εκτιμηθεί η ακριβής ανωμαλία της θερμοκρασίας», δήλωσε ο Mika Rantanen, επιστήμονας στο Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.

Η Αρκτική έχει θερμανθεί σχεδόν τέσσερις φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο από το 1979, και η ακραία ζέστη έχει γίνει πιο έντονη και πιο συχνή.

Αναπόφευκτο το λιώσιμο των πάγων

Οι θερμοκρασίες που ανεβαίνουν πάνω από τους 0 βαθμούς προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία επειδή λιώνουν τους πάγους, δήλωσε ο Dirk Notz, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Μια μελέτη που συνέταξε ο ίδιος το 2023 διαπίστωσε ότι οι καλοκαιρινοί θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής θα χαθούν ακόμη και με δραστικές περικοπές στη ρύπανση που προκαλεί υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Αναμένουμε ότι ο Αρκτικός Ωκεανός θα χάσει την κάλυψη του θαλάσσιου πάγου το καλοκαίρι για πρώτη φορά μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες», δήλωσε ο Notz.

«Αυτό θα είναι πιθανότατα το πρώτο τοπίο που θα εξαφανιστεί εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, δείχνοντας για άλλη μια φορά πόσο ισχυροί έχουμε γίνει εμείς οι άνθρωποι στη διαμόρφωση του προσώπου του πλανήτη μας», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Οι 12 περιοχές που κατέγραψαν.. πολικές θερμοκρασίες χθες βράδυ!

Πηγή: cnn.gr