Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Atiquot», αποκάλυψε την ανακάλυψη ενός εξαιρετικού τάφου στον αρχαιολογικό χώρο Motza στους λόφους της Ιερουσαλήμ. Η ταφή, που χρονολογείται στην Προκεραμική Νεολιθική Β περίοδο, περιείχε τα λείψανα μιας γυναίκας που μπορεί να έπαιζε πνευματικό ή ρόλο σαμάνου στην κοινότητά της.

Το στοιχείο που ξεχωρίζει, είναι πως, η γυναίκα είχε έξι δάχτυλα στο αριστερό της χέρι, ένα χαρακτηριστικό που, στους αρχαίους πολιτισμούς, συχνά ερμηνευόταν ως σημάδι διάκρισης και πνευματικής εξουσίας.

Οι συγγραφείς της μελέτης, οι Δρ. Hamoudi Khalaily, Ianir Milevski, και Anna Eirich-Rose, επικεφαλής των ανασκαφών της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, εξηγούν ότι, η ανατομική ανάλυση μαρτυρά ότι, η γυναίκα ήταν πάνω από 15 ετών όταν πέθανε.

Τα κτερίσματα βρέθηκαν με τη σορό της, ενισχύοντας την υπόθεση σχετικά με τη σημασία της στη Νεολιθική κοινωνία.

Στα ταφικά αντικείμενα, περιλαμβάνονται πέτρινα περιδέραια και κοσμήματα από μάργαρο, στοιχεία που παραπέμπουν σε πνευματικές μορφές, όπως σαμάνοι και μάγισσες, οι οποίες διεξήγαγαν τελετουργικά και κοινοτικές τελετουργίες.

Οι ανασκαφές στη  Motza διεξήχθησαν μεταξύ του 2018 και του 2020, φέρνοντας στο φως μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις οικισμών της Προκεραμικής Νεολιθικής Εποχής Β στην περιοχή.  

Τα πέτρινα βραχιόλια συνδέονται με τελετουργικά μετάβασης ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο
Οι έρευνες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν από την κατασκευή της εθνικής οδού 16 – της τρίτης οδού πρόσβασης στην Ιερουσαλήμ από τα δυτικά – έχουν προσφέρει καλύτερη κατανόηση της ζωής και των πνευματικών αντιλήψεων των αρχαίων κοινοτήτων.

Ανακαλύφθηκαν πολυάριθμες ταφές μέσα στις οικίες, κάτω από τα δάπεδα και κοντά στους τοίχους των οικημάτων. Τα περισσότερα άτομα, ήταν θαμμένα με διακοσμητικά, όπως πέτρινα βραχιόλια, κρεμαστά και χάντρες από εξωτικά υλικά, όπως αλάβαστρο και πράσινες πέτρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πέτρινα βραχιόλια που βρέθηκαν σε ορισμένες ταφές, συνδέονται με τελετουργικά μετάβασης ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο.

Θεωρείται πως, τα παιδιά τα φορούσαν αυτά μέχρι την εφηβεία και πως, μόλις έφταναν σε μια συγκεκριμένη ηλικία, έπαιρναν μέρος σε μια τελετή μύησης, παρόμοια με τα σύγχρονα τελετουργικά μετάβασης, όπως είναι το Μπαρ και το Μπατ Μιτσβά, στην εβραϊκή παράδοση. Όσοι πέθαιναν πριν από την ηλικία της ωριμότητας, θάβονταν με τα βραχιόλια τους, τα οποία ανακαλύφθηκαν άθικτα στα χέρια τους.

Η Νεολιθική Εποχή είναι ένα σημείο καμπής στην ανθρώπινη ιστορία.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, οι ανθρώπινες ομάδες εγκατέλειψαν τον νομαδικό τρόπο ζωής και δημιούργησαν μεγάλους οικισμούς, ανέπτυξαν νέες τεχνολογίες, εξημέρωσαν φυτά και ζώα.

Οι καινοτομίες αυτές, εκτός από το ότι μετασχημάτισαν την οικονομία, καθόρισαν και τα συστήματα πεποιθήσεων και τα τελετουργικά τους. Οι μελετητές, υποδηλώνουν πως τα τελετουργικά πραγματοποιούνταν σε μεγάλα κτίρια προορισμένα για τον σκοπό αυτό, και πολλά από αυτά, είχαν ισχυρή σύνδεση με το νερό.

Σε κάθε ένα από τα κτίρια που ανασκάφηκαν, βρέθηκαν γύψινες εγκαταστάσεις συλλογής νερού, ή ήταν τοποθετημένες κοντά σε πηγές φυσικού νερού. Τα ευρήματα αυτά, ενισχύουν την αντίληψη ότι το νερό έπαιζε καθοριστικό ρόλο στις θρησκευτικές τελετές και την  κοινωνική οργάνωση των ανθρώπινων ομάδων της Νεολιθικής Εποχής.

Ο Eli Escusido,  διευθυντής της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων τονίζει τη σημασία της ανακάλυψης: Η ανακάλυψη του τύμβου της αρχαίας σαμάνου στη Motza, προσφέρει νέα στοιχεία για την πνευματικό κόσμο των κοινοτήτων που έζησαν περίπου 10.000 χρόνια στο παρελθόν. Τα ευρήματα αυτά, δείχνουν πόσο περίπλοκες και πλούσιες ήταν οι πολιτιστικές πεποιθήσεις των αρχαίων ανθρώπων.

Τα προσωπικά αντικείμενα, όπως τα κοσμήματα και τα τελετουργικά τεχνουργήματα, μας βοηθούν να ανακαλύψουμε τα συστήματα αντιλήψεων, τις κοινωνικές τάξεις και τους κοινωνικούς ρόλους της εποχής.

Πηγή: Enikos.gr