Με μια νομοθετική ρύθμιση που πέρασε αθόρυβα από την τουρκική βουλή, το Κρατικό Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο υπάγεται στην τουρκική προεδρία, απέκτησε την εξουσία να απομακρύνει από τα καθήκοντά τους δημόσιους λειτουργούς κάθε βαθμίδας, ακόμη και εκλεγμένους δημάρχους, χωρίς καν να απαιτείται δικαστική απόφαση.

Από τη λαϊκή ψήφο... στη διοικητική διαγραφή

Αυτό σημαίνει πως ένας δήμαρχος, εκλεγμένος από τον λαό, μπορεί πλέον να χάσει τη θέση του μόνο με την υπογραφή ενός μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου. Χωρίς έρευνα, χωρίς δίωξη, χωρίς καμία δικαστική διαδικασία. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Γκιοκάν Γκιουναϊντίν:

«Από εδώ και στο εξής, ακόμη και οι εκλεγμένοι δήμαρχοι μπορούν να απομακρυνθούν από τα καθήκοντά τους μετά από οδηγίες του προέδρου».

Η νομοθετική ρύθμιση ανοίγει τον δρόμο για αθρόες απομακρύνσεις

Η νέα ρύθμιση παρέχει τεράστιες εκτελεστικές εξουσίες στο Εποπτικό Συμβούλιο, επιτρέποντάς του να παρεμβαίνει σε υπουργεία, κρατικές τράπεζες, επαγγελματικούς συλλόγους, ακόμη και στη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με το νομοθέτημα, δημόσιοι λειτουργοί μπορούν να απομακρύνονται εάν:

"Δυσκολεύουν τον έλεγχο"
"Η παραμονή τους στη θέση τους θεωρείται επικίνδυνη"
"Υπάρχει υποψία ότι αποκρύπτουν στοιχεία"
"Η παραμονή τους κρίνεται ανεπιθύμητη από πλευράς απαιτήσεων της δημόσιας υπηρεσίας"
Σε απλά λόγια, ένας δημόσιος υπάλληλος ή ακόμη και ένας αιρετός μπορεί να χάσει τη θέση του αν το κρίνει σκόπιμο ένας κρατικός/προεδρικός ελεγκτής.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει αντιδημοκρατική εκτροπή

Το CHP προαναγγέλλει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, χαρακτηρίζοντας τον νέο νόμο αντιδημοκρατικό.

«Δεν υπάρχει πλέον καμία ανάγκη για έρευνα, δίωξη, δικαστική απόφαση κ.λπ. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τον πρόεδρο του Κρατικού Εποπτικού Συμβουλίου και του λέει: ‘Κάντε έλεγχο σε αυτόν τον δήμαρχο’. Ο πρόεδρος διορίζει ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο στη συνέχεια πηγαίνει και λέει, ‘είναι επικίνδυνο να παραμείνει στη θέση του’ και μπορεί να απομακρύνει τον εκλεγμένο δήμαρχο από τη θέση του. Όλα γίνονται με ταχύτητα κεραυνού, όλα είναι σύμφωνα με το νόμο και φυσικά εντελώς αντίθετα με το νόμο», καταγγέλλει ο Γκιουναϊντίν.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο το είχε κρίνει αντισυνταγματικό στο παρελθόν

Το Κρατικό Εποπτικό Συμβούλιο λειτουργούσε ως ελεγκτικός μηχανισμός υπό τις οδηγίες του προέδρου, αλλά πλέον μετατρέπεται σε εκτελεστικό όργανο με εξουσία λήψης αποφάσεων. Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε κρίνει παρόμοιες ρυθμίσεις αντισυνταγματικές δύο φορές στο παρελθόν.

«Ο πρόεδρος έχει εξουσίες που δεν είχαν καν οι σουλτάνοι. Ακόμα και οι εκλεγμένοι δήμαρχοι μπορούν να απομακρυνθούν από τα καθήκοντά τους με απόφαση μέλους του Κρατικού Εποπτικού Συμβουλίου», σχολίασε ο Γκιουναϊντίν.

Η νέα νομοθεσία έρχεται να παρακάμψει προηγούμενες απορριπτικές αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο πλήρους συγκεντρωτισμού εξουσίας στα χέρια της προεδρίας.

Διαβάστε ακόμη: Ακυρώθηκε το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο;