Ο πόλεμος δασμών που έχει ξεκινήσει δεν είναι καλό νέο για την παγκόσμια οικονομία και ενδέχεται να μας οδηγήσει σε περιπέτειες, οι επιπτώσεις των οποίων είναι δύσκολο να συνυπολογιστούν αυτή τη στιγμή, δήλωσε τη Δευτέρα στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Οικονομικών και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου Σωφρόνης Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει τις εξαγγελίες του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για ενδεχόμενη επιβολή δασμών κατά ευρωπαϊκών προϊόντων.
Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, η επιβολή αμερικανικών δασμών, όπως έχει γίνει ήδη στην περίπτωση προϊόντων από τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα, δημιουργεί αναστάτωση στη διεθνή οικονομία.
Συμπλήρωσε ότι στις ΗΠΑ θα παρατηρηθεί μια αύξηση των τιμών των προϊόντων που εισάγονται από αυτές τις χώρες, ενώ οι χώρες που εξάγουν στις ΗΠΑ θα έχουν μείωση στις εξαγωγές τους, με τις όποιες συνέπειες στις οικονομίες τους, δηλαδή επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και πλήγματα κυρίως σε εξαγωγικούς τομείς, οι οποίοι για την Ευρώπη αφορούν κυρίως φαρμακευτικά προϊόντα, αυτοκίνητα και μηχανήματα.
«Γενικά αυτός ο πόλεμος δασμών που έχει ξεκινήσει δεν είναι καλό νέο για την παγκόσμια οικονομία και ενδέχεται να μας οδηγήσει σε περιπέτειες, οι επιπτώσεις των οποίων είναι δύσκολο να συνυπολογιστούν αυτή τη στιγμή», σημείωσε σχετικά.
Σε ερώτηση κατά πόσο οι δασμοί αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, ούτως ώστε να φτάσει σε βελτιωμένες συμφωνίες, ο κ. Κληρίδης είπε αποτελεί σημαντικό στοιχείο του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, αφού και στην πρώτη του θητεία είχε επιβάλει δασμούς στον Καναδά και την Κίνα, οι οποίοι μειώθηκαν μετά από διαπραγμάτευση.
«Το καινούργιο αυτή τη φορά είναι ότι φαίνεται πολύ πιο αποφασισμένος να πάρει σκληρά μέτρα για να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας του, όπως αυτό τα θεωρεί, ενώ χρησιμοποιεί τους δασμούς ως εργαλείο για να πετύχει τον στόχο του σε άλλα θέματα», ανέφερε στη συνέχεια, φέρνοντας ως παραδείγματα την απαίτηση από το Μεξικό να λάβει μέτρα για μείωση της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ, ενώ Μεξικό, Καναδάς και Κίνα θεωρούνται υπεύθυνες για την παραγωγή του οπιοειδούς φαιντανύλη που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα εθισμού στην αμερικανική κοινωνία.
Διαβάστε επίσης: Κλιμάκωση εμπορικού πολέμου Κίνας-ΗΠΑ: To Πεκίνο απαντά στους δασμούς Τραμπ
«Αυτή η εργαλειοποίηση των δασμών για επίτευξη άλλων σκοπών, όχι καθαρά οικονομικών, αυτό είναι το καινούργιο που βλέπουμε τώρα, και το ίδιο νομίζω θα το προσπαθήσει και στην Ευρώπη, διότι με την Ευρώπη το κύριο θέμα του είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών και οι δασμοί είναι ένα εργαλείο και για αυτό από ό,τι φαίνεται», συμπλήρωσε επί του θέματος
Ερωτηθείς ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση της Ευρώπης, ο κ. Κληρίδης είπε ότι πολιτικά μια αντίδραση σε πιθανούς δασμούς θα είναι αναπόφευκτη, δεν είναι όμως ξεκάθαρο ότι θα ωφελήσει την Ευρώπη, διότι απλώς θα κλιμακωθεί αυτός ο «πόλεμος»
«Η δυσκολία είναι ότι η Ευρώπη εξαρτάται πολύ περισσότερο από την Αμερική από ό,τι η Αμερική από την Ευρώπη. Η αμερικανική οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερη, είναι πιο αυτάρκης, εξαρτάται λιγότερο από το εμπόριο από όλες τις άλλες χώρες, και από τον Καναδά, και από το Μεξικό και από την Κίνα, και από την Ευρώπη, οπότε προφανώς ο Τραμπ θεωρεί ότι αυτός μπορεί να αντέξει ένα πόλεμο περισσότερο από όλους τους άλλους, κάτι που τον φέρνει σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους, της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης», σημείωσε.
Σε ερώτηση αν η Κύπρος έχει συγκεκριμένα λόγο να ανησυχεί, παρά τα διαφορετικά μεγέθη των οικονομιών, ως κομμάτι της Ευρώπης και στο πλαίσιο των πολύ καλών σχέσεων που έχει αναπτύξει τελευταίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Κληρίδης είπε ότι στο εμπορικό κομμάτι δεν υπάρχουν πολύ μεγάλες κυπριακές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, οπότε οι επιπτώσεις τυχόν δασμών θα είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με άλλες χώρες, θα επηρεάσουν όμως έμμεσα στο πλαίσιο της ευρύτερης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας που μάλλον θα παρατηρηθεί.