Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα τερματίσει τη συνεργασία των ΗΠΑ με την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον τους, σκοτώνοντας 23 μαχητές τους.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως οι 23 μαχητές που σκοτώθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη βόρεια Συρία ήταν μέλη της YPG και του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Η Τουρκία θεωρεί πως το PKK και η YPG είναι ταυτόσημες οργανώσεις, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες τις θεωρούν ξεχωριστές και έχουν θέσει υπό απαγόρευση το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, όμως στρατολόγησαν την YPG ως κύρια σύμμαχό τους στη Συρία, στην εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
«Ελπίζουμε ότι ο κύριος Τραμπ θα λάβει μία απόφαση, που θα βάλει ένα τέλος σε αυτό το συνεχιζόμενο λάθος στην περιοχή», είπε ο Φιντάν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Ντόχα μαζί με τον ομόλογό του από το Κατάρ.
Ο ίδιος ανέφερε πως η YPG είναι ανίκανη να πολεμήσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και διαδραματίζει μονάχα έναν ρόλο, καθώς κρατάει τους φυλακισμένους της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη φυλακή, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία, το Ιράκ, η Συρία και η Ιορδανία είχαν προκαταρκτικές συνομιλίες σχετικά με τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Η Τουρκία έτοιμη να υποδεχθεί "ορισμένους" Παλαιστίνιους που απελευθέρωσε το Ισραήλ
Διήμερη επίσκεψη στην Ντόχα πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ του Κατάρ, Μοχάμαντ μπιν Αμπντουραχμάν αλ Θάνι.
Ερωτηθείς, μετά τη συνάντηση, σχετικά με το θέμα της μη παραμονής ορισμένων κρατουμένων στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το οποίο περιλαμβάνεται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε στη Γάζα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, απάντησε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να τους δεχτεί.
«Έχουμε το προηγούμενο αυτού του ζητήματος στην περίπτωση του (σ.σ. Ισραηλινού στρατιώτη) Γκιλάντ Σαλίτ. Εκείνη την εποχή, μας ζητήθηκε να πάρουμε κάποιους Παλαιστίνιους και δεχτήκαμε. Τώρα, ο πρόεδρός μας εξέφρασε την ετοιμότητά μας να φιλοξενήσουμε κάποιους Παλαιστίνιους, αυτούς που έχουν απελευθερωθεί, μαζί με άλλες χώρες για να υποστηρίξουν τη συμφωνία, όπως φυσικά η Τουρκία. Από αυτή την άποψη, η Τουρκία, μαζί με άλλες χώρες, θεού θέλοντος θα κάνει το καθήκον της. Αρκεί να υλοποιηθεί και συνεχιστεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Αυτή είναι η ευχή μας. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε είδους υποστήριξη από αυτή την άποψη» δήλωσε ο Χακάν Φιντάν.
Ο ίδιος τάχθηκε παράλληλα κατά της μεταφοράς των Παλαιστινίων από τη Γάζα σε άλλες χώρες, τονίζοντας ότι αυτό αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Επισήμανε ακόμη την ανάγκη να διατηρηθεί η εκεχειρία στη Γάζα και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της ώστε το Ισραήλ να μην εμποδίζει την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, ο Χακάν Φιντάν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την παρουσία τρομοκρατών στη γειτονική της χώρα, τονίζοντας ότι η 'Αγκυρα παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης της Συρίας έναντι της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, τη συνδέει με την τρομοκρατία και το ΡΚΚ, που επί 40 και πλέον χρόνια δρα κατά της Τουρκίας.
Ανέφερε ακόμη ότι μαζί με τον ομόλογό του του Κατάρ συζήτησαν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της Συρίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters