Να ετοιμάσουν τη Ναυτική Βάση στον Κόλπο του Γκουαντάναμο της Κούβας, προκειμένου να «υποδεχθεί» χιλιάδες ανεπιθύμητους στις ΗΠΑ μετανάστες, παρήγγειλε στην κυβέρνησή του ο πρόεδρος Τραμπ, παρομοιάζοντάς τους με «εγκληματίες εξωγήινους».

Η τελευταία αυτή εξέλιξη, την οποία επιβεβαίωσε η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ, έρχεται να προστεθεί στην εργώδη προσπάθεια του νέου πλανητάρχη να καταστείλει τη μετανάστευση στη χώρα του.

«Εξετάζουμε την κατάσταση και το συζητάμε αυτή τη στιγμή», είπε η Νόεμ στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News, σημειώνοντας ότι επαφίεται «στον πρόεδρο» να λάβει την οριστική απόφαση για τη χρήση ως χώρου κράτησης μεταναστών της στρατιωτικής φυλακής, στην οποία κρατούνται αποκλειστικά άτομα κατηγορούμενα για τρομοκρατία. Η φυλακή αυτή «είναι ένα ατού και θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα ατού μας για να εγγυηθούμε την ασφάλεια της Αμερικής», πρόσθεσε.

Προεκλογικά, ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε την «εισβολή» των μεταναστών που «μολύνουν το αίμα» των ΗΠΑ και προκαλούν ένα κύμα εγκληματικότητας, κάτι όμως που δεν αποδεικνύεται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Η φυλακή του Γκουαντάναμο ιδρύθηκε το 2002, μέσα στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κούβα, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που είχε κηρύξει ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Κρατήθηκαν εκεί εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ορισμένα μέλη της Αλ Κάιντα, ωστόσο οι συνθήκες κράτησης και τα καταγγελλόμενα βασανιστήρια προκάλεσαν έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Οι Δημοκρατικοί πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν εξέφρασαν την πρόθεση να την κλείσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εφημερίδα New York Times αποκάλυψε κυβερνητικά έγγραφα που δείχνουν ότι εδώ και δεκαετίες το Γκουαντάναμο χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ για τη φυλάκιση ορισμένων μεταναστών που εντοπίζονται στη θάλασσα. Οι μετανάστες κρατούνται σε διαφορετικό χώρο από εκείνους που έχουν κατηγορηθεί για τρομοκρατία.

Ο Τραμπ πάντως, δεν παρείχε λεπτομέρειες για το πώς θα διαμορφωθεί το σχέδιο του, αλλά έδωσε εντολή στα Υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικής Ασφάλειας να ετοιμάσουν τη βάση. «Έχουμε 30.000 κρεβάτια στο Γκουαντάναμο για να συλλάβουμε τους χειρότερους εγκληματίες παράνομους αλλοδαπούς που απειλούν τον αμερικανικό λαό», είπε. «Μερικοί από αυτούς είναι τόσο κακοί που δεν εμπιστευόμαστε καν τις χώρες τους να τους κρατήσουν, γιατί δε θέλουμε να επιστρέψουν, οπότε θα τους στείλουμε στο Γκουαντάναμο».

Τις τελευταίες εβδομάδες, περίπου 40.000 μετανάστες κρατήθηκαν σε ιδιωτικά κέντρα κράτησης και τοπικές φυλακές σε όλη τη χώρα, καθώς οι περιορισμοί χρηματοδότησης έχουν περιορίσει τον αριθμό των χώρων κράτησης.

Η προσθήκη 30.000 κλινών θα διεύρυνε δραματικά την ικανότητα κράτησης της κυβέρνησης. Μια τοποθεσία στη βάση των 45 τετραγωνικών μιλίων στην Κούβα θα μπορούσε να φιλοξενήσει αυτούς τους 30.000 εκτοπισμένους.

Βέβαια, μεταξύ πολλών άλλων, δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα στελεχωθεί η βάση και ποια δικαιώματα θα είχαν οι απελαθέντες στον Κόλπο του Γκουαντάναμο. Σήμερα, αυτή η εγκατάσταση φιλοξενεί 15 κρατούμενους και στελεχώνεται από 800 στρατιώτες και πολίτες.

Αντιδρά η Κούβα που θέλει πίσω τα εδάφη της

Ομάδες πολιτικών ελευθεριών εξέφρασαν ανησυχίες, ενώ μύδρους εξαπέλυσε και η Αβάνα κατά της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Σε μια πράξη βαρβαρότητας, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγγέλλει τη φυλάκιση στη ναυτική βάση στο Γκουαντάναμο, εγκατεστημένη σε κουβανικό έδαφος, κατεχόμενο παράνομα, χιλιάδων μεταναστών που απελαύνει βίαια», τόνισε μέσω X ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ. Σημείωσε ακόμη ότι οι παράτυποι μετανάστες θα εγκλείονται πλάι σε «φυλακές γνωστές για τα βασανιστήρια και τις παράνομες κρατήσεις» υπόπτων για τρομοκρατία.

«Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να φυλακίσει μετανάστες στη ναυτική βάση στο Γκουαντάναμο, στον θύλακα όπου δημιούργησε κέντρα βασανιστηρίων και φυλάκισης επ’ αόριστον, μαρτυρά την περιφρόνησή της για την ανθρώπινη κατάσταση και για το διεθνές δίκαιο», σχολίασε μέσω X ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροδρίγκες. 

Η ναυτική βάση στον Κόλπο του Γουαντάναμο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κούβας, εκτείνεται σε 117 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έδαφος που η Ουάσιγκτον καταλαμβάνει από το 1903. Η Αβάνα αξιώνει οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την περιοχή αυτή και να της την παραδώσουν, μάταια.

Διαβάστε επίσης: Αεροπορικό δυστύχημα ΗΠΑ: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Πηγή: Το Βήμα