Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε ακόμη ένα περιστατικό βλάβης σε υποθαλάσσιο καλώδιο που συνδέει τη Σουηδία με τη Λετονία, πιθανώς λόγω εξωτερικής παρέμβασης. Πρόκειται για ένα από τα πολλά περιστατικά των τελευταίων ετών που έχουν επηρεάσει την ενεργειακή και τηλεπικοινωνιακή υποδομή της Ευρώπης, με αγωγούς φυσικού αερίου και καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων να υφίστανται ζημιές στη Βαλτική Θάλασσα.

Οι συχνές αυτές επιθέσεις έχουν εγείρει ανησυχίες για πιθανές ενέργειες δολιοφθοράς, με αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους να στρέφουν τις υποψίες τους προς τη Ρωσία. Η Μόσχα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή, ωστόσο η αύξηση των περιστατικών προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς ενδεχόμενη στοχευμένη επίθεση σε κρίσιμες υποδομές θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει χώρες, επηρεάζοντας ζωτικούς τομείς όπως η υγεία και η ασφάλεια.

Από το 2022, έχουν σημειωθεί αρκετές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκρήξεων στους αγωγούς Nord Stream και διακοπών λειτουργίας σε καλώδια δεδομένων που συνδέουν τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία και τη Γερμανία. Παρότι η απόδοση ευθυνών είναι περίπλοκη, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τέτοιες τακτικές για να επιδείξει τη δύναμή της και να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη, αναγνωρίζοντας την ευαλωτότητά της, έχει αρχίσει να ενισχύει την ασφάλεια των υποθαλάσσιων δικτύων της, με το ΝΑΤΟ να αναλαμβάνει δράση μέσω της χρήσης θαλάσσιων drones και αυξημένης επιτήρησης. Αν και οι περισσότερες υποδομές διαθέτουν εναλλακτικές διαδρομές μεταφοράς δεδομένων και ενέργειας, η προστασία τους παραμένει κρίσιμη, καθώς μεγαλύτερης κλίμακας επιθέσεις θα μπορούσαν να διαταράξουν σημαντικά τη λειτουργία της ευρωπαϊκής κοινωνίας και οικονομίας.