Η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και η προσιτή καθαρή ενέργεια θα βρεθούν στο επίκεντρο των προσπαθειών της ΕΕ να καταστήσει το μπλοκ παγκοσμίως ανταγωνιστικό και να διασφαλίσει ότι θα συμβαδίζει με τους ανταγωνιστές του, ΗΠΑ και Κίνα, σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδε το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται πιέσεις από χώρες μέλη, όπως η Γαλλία, να απλοποιήσει τους κανονισμούς γύρω από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ αντιμετωπίζει, επίσης, νέες προκλήσεις με τη νέα Κυβέρνηση των ΗΠΑ, του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ, ο οποίος υπόσχεται να καταργήσει τους εταιρικούς κανόνες στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε στη γραφειοκρατία στην ετήσια συνάντηση της παγκόσμιας επιχειρηματικής ελίτ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, προτρέποντας την ΕΕ να μειώσει τους κανονισμούς. Απειλεί, επίσης, να επιβάλει νέους δασμούς στις εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ.

Το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ένα σχέδιο προτάσεων - μια πυξίδα ανταγωνιστικότητας - που θα παρουσιαστεί στις 29 Ιανουαρίου. Περιγράφει 29 σχεδιαζόμενα μέτρα και στρατηγικές για τα επόμενα δύο χρόνια για την αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της καινοτομίας και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στον τομέα της μεταποίησής της.

«Ήρθε η ώρα να στραφούμε στη δράση», αναφέρει το σχέδιο εγγράφου. «Χωρίς επείγουσα αλλαγή ταχύτητας και προσέγγισης, διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ ως οικονομικής δύναμης, επενδυτικού προορισμού και μεταποιητικού κέντρου», σημειώνεται

Η Ευρώπη πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών τομέων που θα έχουν σημασία στην οικονομία του αύριο, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα προηγμένα υλικά, η βιοτεχνολογία, η καθαρή ενέργεια, η ρομποτική και το διάστημα, αναφέρει το έγγραφο.

Το έγγραφο απηχεί στοιχεία της έκθεσης του πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία προέτρεπε την ΕΕ να συντονίσει τη βιομηχανική πολιτική και να επενδύσει μαζικά για να συμβαδίσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Το δικαίωμα αίτησης ασύλου είναι «οικουμενικά αναγνωρισμένο»

Πηγή: ΚΥΠΕ