Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ και η κατάρρευση του συριακού στρατού έχουν δημιουργήσει ένα γεωπολιτικό κενό, που διάφορες δυνάμεις προσπαθούν να καλύψουν. Στο πλαίσιο αυτό, άρθρο του The Geopolitics (23/01/25) σημειώνει πως η Συρία συγκρίνεται με την Κύπρο κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν το νησί έγινε πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας και άλλων δυνάμεων.
Όπως αναφέρεται, η Κύπρος, τότε, αποτέλεσε σημείο σύγκρουσης εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης και των αντικρουόμενων συμφερόντων, οδηγώντας σε διχασμό και μακροχρόνιες πολιτικές εντάσεις. Αντίστοιχα, η Συρία, με τη στρατηγική της σημασία στην Ανατολική Μεσόγειο, κινδυνεύει να βρεθεί παγιδευμένη σε έναν αντίστοιχο κύκλο ξένων παρεμβάσεων.
Η Τουρκία, το Ισραήλ, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και χώρες της Αραβικής Ένωσης έχουν ήδη εμπλακεί ενεργά. Η Τουρκία υποστηρίζει την αντιπολίτευση και διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή στη νέα τάξη πραγμάτων, ενώ το Ισραήλ προχωρά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις για να εξασφαλίσει στρατηγικά ερείσματα. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία και οι δυτικές δυνάμεις εξετάζουν πώς θα διατηρήσουν ή θα αποκτήσουν επιρροή στη Συρία.
Η μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας βρίσκεται σε ευάλωτη θέση, καθώς πρέπει να διαχειριστεί τόσο τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις όσο και την πίεση από τους εξωτερικούς παράγοντες. Όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, υπάρχει ο κίνδυνος η Συρία να γίνει σημείο διαρκούς διαμάχης, όπου οι εσωτερικές ανάγκες της χώρας για ειρήνη και ανοικοδόμηση παραγκωνίζονται από τα γεωπολιτικά συμφέροντα.
Εν τέλει, η σύγκριση με την Κύπρο υπογραμμίζει τον κίνδυνο η Συρία να παραμείνει μια «ζώνη σύγκρουσης», παρά τις ελπίδες των πολιτών της για σταθερότητα, ανάπτυξη και εθνική κυριαρχία.