Η ρωσική διπλωματία ετοιμάζεται για την πρώτη επαφή των Προέδρων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η οποία όμως «δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί». «Όταν μάλλον ακούσουμε κάτι πιο σαφές και συγκεκριμένο από την Ουάσιγκτον, τότε θα ασχοληθούμε με τον συντονισμό των χρονοδιαγραμμάτων και των οργανωτικών πτυχών», δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, αναφέρει το ΚΥΠΕ. 

Γνωστός για τον χειρισμό των λεγόμενων «τελεσιγράφων Πούτιν», που του είχε αναθέσει το Δεκέμβριο του 2021 ο Ρώσος Πρόεδρος, ο κ. Ριαμπκόφ χαρακτήρισε «έστω ένα όχι μεγάλο παράθυρο δυνατοτήτων» την νέα αμερικανική διοίκηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, σε σύγκριση με «την απελπισία σε όλες τις πτυχές του προηγούμενου κυρίου του Λευκού Οίκου [Τζο Μπάιντεν]».

Όπως αποκάλυψε ο κ. Ριαμπκόφ, η Μόσχα αναμένει από τις ΗΠΑ την έγκριση της υποψηφιότητας του νέου πρεσβευτή της Ρωσίας, που δεν έχει ακόμη μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, χωρίς όμως να υπάρχουν κάποιες προθεσμίες γι’ αυτή τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ από τον Νοέμβριο του 2024 έχει εμφανιστεί στα ρωσικά ΜΜΕ το όνομα του Αλεξάντρ Νταρτσίεφ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Βορείου Αμερικής του ρωσικού ΥΠΕΞ, ως πιθανότερου πρεσβευτή της Ρωσίας, στη θέση του Ανατόλι Αντόνοφ, που ολοκλήρωσε πρόσφατα τη θητεία του, χωρίς όμως ακόμη να υπάρχουν επίσημες επιβεβαιώσεις για την επιλογή αυτή.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι και ποιον θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, πώς να οικοδομήσουμε καλύτερα τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, πώς να μεγιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους», είπε ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης απευθυνόμενος στην ηγεσία του ιστορικού Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, εκτιμώντας ότι «πιθανώς θα δούμε μια εντατικοποίηση των ενδοαμερικανικών τριβών και, ίσως, ακόμη και διαμάχες», γι’ αυτό και «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή», ώστε να καταστεί σαφές, πώς θα επηρεαστεί «το περίγραμμα της πορείας της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Κατά τη γνώμη του Σεργκέι Ριαμπκόφ ο Ντόναλντ Τραμπ καθοδηγείται αναμφίβολα από την ιδέα «του ιστορικού μεσσιανισμού» και «δεν είναι τυχαίο ότι δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι ο Θεός τον έσωσε για να κάνει τη χώρα του και πάλι μεγάλη. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που μάλλον απουσίαζε στο παρελθόν από την άποψη του αντικειμένου της έρευνας».

«Με τη νίκη του Τραμπ, σε αντίθεση με τις προβλέψεις και την κυρίαρχη στην αμερικανική διεθνή πολιτική επιστήμη ομάδα των φιλελεύθερων-παγκοσμιοποιητών, οι ΗΠΑ εισέρχονται - πιθανώς έχουν ήδη εισέλθει - σε μια νέα πραγματικότητα εθνικολαϊκισμού, κλασικού επεκτατισμού με αξίωση του δόγματος Ντονρόε [Σ.Σ. κατά το δόγμα Μονρόε, με χρήση των αρχικών του Ντόναλντ] όπως έχει ήδη εκφραστεί, και γεωπολιτικής ισχύος χωρίς ανθρωπιστικά, έμφυλα και άλλα περιτυλίγματα», σημείωσε ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών.

Προέβλεψε μάλιστα ότι «η επικείμενη περίοδος θα συνδεθεί όχι μόνο με σημαντικό αριθμό προκλήσεων, αλλά και με αυξημένο ρυθμό αλλαγών και υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και φτωχής προβλεψιμότητας», γι’ αυτό και θα αυξηθεί η σημασία των ερευνητικών ιδρυμάτων διεθνών σπουδών όπως το εν λόγω ρωσικό Ινστιτούτο.