Ο Μάικλ ΝτιΜίνο, ο οποίος διορίστηκε αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή στην κυβέρνηση Τραμπ, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από συντηρητικούς και φιλοϊσραηλινούς κύκλους λόγω των απόψεών του για το Ιράν και την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το Jewish Insider. Ο ΝτιΜίνο, πρώην αναλυτής της CIA και αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, προέρχεται από μια πιο απομονωτική και λιγότερο στρατιωτικά εμπλεκόμενη σχολή σκέψης.
Αντιτίθεται στην έντονη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και θεωρεί ότι δεν υπάρχουν «κρίσιμα ή υπαρξιακά» συμφέροντα για τις ΗΠΑ στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική στρατηγική πρέπει να επικεντρωθεί σε διπλωματικά εργαλεία, παρακολουθήσεις πληροφοριών και στρατηγικά πλήγματα από απόσταση. Ειδικότερα, υποστηρίζει την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και η περιοχή του Λεβάντε, ενώ θεωρεί ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να παρέχουν στρατιωτικές εγγυήσεις για χώρες όπως η Σαουδική Αραβία.
Ο ΝτιΜίνο έχει επίσης εκφράσει αμφιβολίες για την απειλή που παρουσιάζει το Ιράν στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας τις στρατιωτικές του δυνατότητες περιορισμένες και υποστηρίζοντας ότι οι φόβοι για την κυριαρχία του Ιράν στη Μέση Ανατολή είναι υπερβολικοί και δεν βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα. Αντί να υποστηρίξει επιθέσεις κατά του Ιράν, ο ΝτιΜίνο προτείνει μια πολιτική «διαχείρισης» της κατάστασης, μέσω διπλωματικών πιέσεων και ακριβών στρατηγικών χτυπημάτων.
Μετά τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ το 2023 και 2024, ο ΝτιΜίνο τις χαρακτήρισε «μάλλον μέτριες» και υποστήριξε ότι το Ιράν κρατούσε «μετριασμένη» στάση για να μη βλάψει τις πιθανότητες επαναφοράς της συμφωνίας JCPOA (πυρηνική συμφωνία). Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του σε επιθέσεις κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, φοβούμενος ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση και αντίποινα.
Για τον πόλεμο στη Γάζα, ο ΝτιΜίνο υποστήριξε ότι το συμφέρον των ΗΠΑ είναι να επιδιώξουν τη διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, τονίζοντας ότι η απομάκρυνση της Χαμάς από την εξουσία στη Γάζα δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα οδηγήσει σε μια νέα, εξίσου επικίνδυνη μορφή εξουσίας, τη "Χαμάς 2.0". Ο ΝτιΜίνο επίσης αρνήθηκε την αξία των αμερικανικών στρατιωτικών επιθέσεων στους Χούθις στην Υεμένη, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την κρίση στη θάλασσα Ερυθρά και ότι η διπλωματία είναι ο μόνος δρόμος.
Η πολιτική του ΝτιΜίνο για τη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αντίθεση με τη συντηρητική γραμμή, η οποία παραδοσιακά υποστηρίζει την ενεργή στρατιωτική παρουσία και την άμεση δράση εναντίον των απειλών του Ιράν. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότ οι θέσεις του για το Ιράν και τη Μέση Ανατολή ενδέχεται να είναι συμβατές με την πολιτική των Ομπάμα και Μπάιντεν, που επικεντρώθηκαν σε συμφωνίες και διπλωματία αντί σε στρατιωτική δράση.
Επιπλέον, η προσέγγιση του ΝτιΜίνο για τις αμερικανικές στρατιωτικές παρουσίες στην περιοχή φαίνεται να προκαλεί ανησυχία και στους φιλοϊσραηλινούς κύκλους, οι οποίοι υποστηρίζουν πιο επιθετικές στρατηγικές απέναντι στο Ιράν και τη Χαμάς.