Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει δράση για να ενισχύσει τη στρατηγική της συνεργασία με τη νέα αμερικανική Κυβέρνηση, προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα και τις αξίες της, δήλωσαν την Τρίτη τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της δεύτερης κατά σειρά συζήτησης στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της Ολομέλειας του σώματος στο Στρασβούργο σχετικά με τις γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις για τις διατλαντικές σχέσεις υπό τη νέα Κυβέρνηση Τραμπ.

Ο Πολωνός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Άνταμ Σουάπκα είπε στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ότι οι διατλαντικές σχέσεις βασίζονται σε κοινές αξίες και ότι η ενίσχυσή τους θα πρέπει να εξυπηρετεί το αμοιβαίο συμφέρον.

«Η ΕΕ δεσμεύεται να στηρίξει την Ουκρανία για όσο διάστημα και με όση ένταση χρειαστεί», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ προσβλέπει σε στενή συνεργασία με τη νέα αμερικανική Κυβέρνηση για την Ουκρανία, «ώστε να μην επικρατήσει η Ρωσία».

Σημείωσε επίσης ότι η διατλαντική εταιρική σχέση είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για το εμπόριο, καθώς Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ αποτελούν ο ένας για τον άλλο τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους, έχοντας κοινό συμφέρον να ενισχύσουν τις εμπορικές και επενδυτικές τους σχέσεις. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα αμερικανική Κυβέρνηση μέσω ανοιχτού διαλόγου, επιδιώκοντας να αποτρέψει τις εμπορικές εντάσεις, προστατεύοντας παράλληλα τα νόμιμα συμφέροντά της.

Σύμφωνα με τον κ. Σουάπκα, η ΕΕ ανυπομονεί επίσης να συνεργαστεί με τη νέα αμερικανική Κυβέρνηση για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι, ταυτόχρονα, ΕΕ και ΗΠΑ είναι στρατηγικοί εταίροι όσον αφορά στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει ενεργειακά θέματα με τη νέα Κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον.

Ο Ευρωπαίος Eπίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας, Διαθεσμικών Σχέσεων και Διαφάνειας Μάρος Σέβτσοβιτς, δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραμείνει αμετακίνητη στην προάσπιση των προτεραιοτήτων και των συμφερόντων της ΕΕ και θα συνεχίσει να υποστηρίζει ένα πολυμερές σύστημα χωρίς αποκλεισμούς, βασισμένο σε κανόνες.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα διατηρήσει την αταλάντευτη δέσμευσή της στην Ουκρανία, «παρέχοντας συνεχή πολιτική, χρηματοπιστωτική, οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί» και θα υποστηρίξει την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η ΕΕ επιθυμεί να αξιοποιήσει την ισχυρή διμερή εμπορική και επενδυτική σχέση με τις ΗΠΑ για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη διατήρηση της τεχνολογικής ηγεσίας και την τόνωση των εφοδιαστικών αλυσίδων ανθεκτικότητας και θα συνεχίσει να είναι ένας ισχυρός εταίρος, έτοιμος να εμπλακεί και να συνεργαστεί κατά προτεραιότητα και να επιδιώξει μια θετική ατζέντα με τις ΗΠΑ.

Δήλωσε επίσης ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα Κυβέρνηση των ΗΠΑ για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής τους συνεργασίας, καθώς εργάζεται για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ίδιας της ΕΕ.

Σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει σταθερή στην πορεία της και θα εργαστεί τόσο στο εσωτερικό, για παράδειγμα μέσω της επερχόμενης συμφωνίας για την καθαρή βιομηχανία, όσο και στο εξωτερικό, με όλα τα κράτη που θέλουν να προστατεύσουν τη φύση και να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Η ΕΕ προσβλέπει στη στενή συνεργασία με τη νέα αμερικανική Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων. Πολλά διακυβεύονται και για τις δύο πλευρές, πολύ περισσότερο την ώρα που οι κανόνες εμπλοκής μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων αλλάζουν. Θα ασχοληθούμε με τις κοινές προτεραιότητες για την ευημερία και τη διεθνή ασφάλεια, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή ισχύ της διατλαντικής εταιρικής σχέσης», κατέληξε.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μιχάλ Σέρμπα είπε ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ δεν θα είναι εύκολη, προσθέτοντας ότι η ειρήνη στην Ουκρανία αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την ΕΕ όσο και για τις ΗΠΑ.

Τόνισε επίσης ότι η αμυντική ένωση πρέπει να γίνει πραγματικότητα και ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη για την ασφάλεια και την προστασία.

Η Ευρωβουλευτής της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Κάθλιν Βαν Μπρεμπτ, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στο μέλλον της, να επιλέξει τη συνεργασία, να δώσει προτεραιότητα στη διπλωματία και το διάλογο, να συνεχίσει να πιστεύει στις αξίες της και να είναι σαφής ως προς τις κόκκινες γραμμές της.

Ο Ευρωβουλευτής της ομάδας «Πατριώτες για την Ευρώπη» Τζόρτναν Μπαρντελά είπε ότι οι άνθρωποι στην Ευρώπη θέλουν να ανακτήσουν την ταυτότητά τους και να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να παραμείνουν παθητικοί και ότι πρέπει να δούμε ισχυρότερα έθνη στη διεθνή σκηνή, συμπληρώνοντας πως αν θέλουμε να είμαστε βασικός εταίρος πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που ενώνει τους Ευρωπαίους.

Ο Ευρωβουλευτής της ομάδας ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, Κάρλο Φιντάντσα, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να εργαστεί για την ειρήνη στην Ουκρανία, να εντείνει τις προσπάθειες για την άμυνα και να βρει νέες ευκαιρίες για τη βιομηχανία της στη βάση της στρατηγικής αυτονομίας.

Η Ευρωβουλευτής της ομάδας «Ανανεώστε την Ευρώπη», Βαλερί Χάγιερ, είπε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την πολυμέρεια, προσθέτοντας ότι μια κυρίαρχη, ισχυρή και με επιρροή ΕΕ είναι επίσης προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

Ο Ευρωβουλευτής της Αριστεράς Περ Κλάουσεν είπε ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει μήνυμα ενότητας και να υπερασπιστεί το δικαίωμα των Γροιλανδών να αποφασίσουν για την ανεξαρτησία τους.

Ο Ευρωβουλευτής της Ομάδας «Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών» Στάνισλαφ Στογιάνοφ είπε ότι η νέα κυβέρνηση Τραμπ προσφέρει στην ΕΕ την ευκαιρία να δημιουργήσει μια κυρίαρχη εταιρική σχέση που θα βασίζεται στην ισότητα.

Ο Ευρωβουλευτής της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Γιάννης Μανιάτης είπε ότι η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για μια εποχή ασταθούς εταιρικής σχέσης με τις ΗΠΑ, να είναι πιο ενεργή με βάση τον πλουραλισμό και την πολυμέρεια και να αναλάβει ξεχωριστή δράση για να προστατεύσει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα

Ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος, προστατεύοντας τα συμφέροντα των πολιτών της και ενισχύοντας την αυτονομία της σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία και η άμυνα, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο ως ανεξάρτητος παγκόσμιος παίκτης.

Πρόσθεσε ότι η σχέση της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ισορροπία δυνάμεων, εξασφαλίζοντας ότι παραμένει ισχυρή, ανταγωνιστική και έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση.

Πηγή: ΚΥΠΕ