Η Τουρκία ετοιμάζεται να ασκήσει διπλωματική πίεση στον νέο Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, θέτοντάς του στο τραπέζι με τη διαδικασία του «επείγοντος» 4 αιχμηρά ζητήματα, αξιοποιώντας την πολιτική θερμή εικόνα του Τραμπ απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η στρατηγική της σαφής: επίλυση χρονιζόντων ζητημάτων που είχαν «παγώσει» κατά την εποχή Μπάιντεν.

Φάκελος Συρίας: «Μην παρεμβαίνετε στη σύγκρουση»

Το πιο καυτό ζήτημα στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον παραμένει η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το PKK/YPG στη Συρία. Η Τουρκία θεωρεί αυτή την υποστήριξη απειλή για την εθνική της ασφάλεια και αναμένει από τον Τραμπ να διατηρήσει τη θέση του για μη εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ (CNNTurk), «η Τουρκία θα απαιτήσει την παύση αυτής της υποστήριξης. Αναμένει ότι ο Τραμπ, ο οποίος έχει τονίσει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στη σύγκρουση στη Συρία, θα διατηρήσει αυτή την αποφασιστικότητα και στη νέα θητεία του».

 

Φάκελος CAATSA: Κυρώσεις off

Η τουρκική διπλωματία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις κυρώσεις CAATSA, οι οποίες επιβλήθηκαν λόγω της αγοράς των S-400. Η Άγκυρα ελπίζει ότι με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η άρση των κυρώσεων μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

«Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία, επικαλούμενες ως δικαιολογία την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει θετική ανταπόκριση στις εκκλήσεις για τον τερματισμό των κυρώσεων. Η Άγκυρα απαιτεί να αρθούν και αυτές οι κυρώσεις», επισημαίνει το ρεπορτάζ του τουρκικού φιλο-κυβερνητικού δικτύου.

Φάκελος F-35: Επιστροφή ή αποζημίωση


Η τουρκική πλευρά δεν έχει εγκαταλείψει τις αξιώσεις της για το πρόγραμμα των F-35. Η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα λόγω των S-400 εξακολουθεί να αποτελεί σημείο τριβής, ενώ η Άγκυρα ζητά είτε επιστροφή στο πρόγραμμα είτε αποζημίωση.
«Οι ΗΠΑ οφείλουν στην Τουρκία 1 δισεκατομμύριο 450 εκατομμύρια δολάρια για τη συνεισφορά της κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Αναφέρεται ότι η προοπτική των ΗΠΑ για το πρόγραμμα F-35 έχει αλλάξει μετά την επιτυχή πρώτη πτήση του KAAN στον ουρανό. Η Άγκυρα μετέφερε και πάλι στις ΗΠΑ την αποφασιστικότητά της να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35. Σε αντίθετη περίπτωση, της ζητείται να επιστρέψει 1 δισεκατομμύριο 450 εκατομμύρια λίρες.

Επιπλέον, αφού το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση των F-16 στην Τουρκία, είναι σημαντικό για τις σχέσεις της συμμαχίας να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς προβλήματα».

Φάκελος Κύπρου: Ο εξοπλισμός «τρομάζει»

Το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει αγκάθι στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Η Άγκυρα ζητά την αναθεώρηση αυτής της απόφασης, θεωρώντας την άμεση απειλή για την ισορροπία ισχύος στην περιοχή.

«Από την άλλη πλευρά, η άρση από τις ΗΠΑ του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία είχε προκαλέσει ένταση στη γραμμή Τουρκίας-ΗΠΑ. Το κρίσιμο ζήτημα των εξοπλισμών στο νησί είναι επίσης μεταξύ των θεμάτων που περιμένουν επίλυση», αναφέρει το ρεπορτάζ, εντάσσοντας στις προτεραιότητες της Άγκυρας και το θέμα της Κύπρου, κάτι που ενοχλεί εδώ και 15 μήνες την Τουρκία και αναζητά αλλαγή στάσης και ισορροπιών από τις ΗΠΑ.

Οι τέσσερις αυτοί φάκελοι αποκαλύπτουν την επιδίωξη της Τουρκίας να βρει στη δεύτερη θητεία του Τραμπ μια νέα ευκαιρία για να προωθήσει τα στρατηγικά της συμφέροντα.