Ο Ρώσος και ο Ιρανός πρόεδρος έπλεξαν το εγκώμιο της συμφωνίας που αναμένεται να υπογράψουν σήμερα, μια συμφωνία που θα δώσει νέα "πνοή" σε μια συμμαχία μεταξύ δύο χωρών που έχουν εχθρικές σχέσεις με τη Δύση.

Η Ρωσία και το Ιράν, που υπόκεινται σε βαριές διεθνείς κυρώσεις οι οποίες πλήττουν τις οικονομίες τους, εντείνουν την προσέγγισή τους τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Οι δύο χώρες έχουν υποστεί επίσης αποτυχίες και απώλεια επιρροής, ιδιαίτερα τον Δεκέμβριο με τη φυγή από τη Συρία του συμμάχου τους Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σήμερα, οι πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν και Μασούντ Πεζεσκιάν αναμένεται να υπογράψουν μια "συμφωνία παγκόσμιας στρατηγικής σύμπραξης", ένα σύμφωνο που θα καλύπτει όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του στρατιωτικού. Το έγγραφο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Διαβάστε ακόμη: G7: Η Ρωσία χρηματοδοτεί μυστικές προσπάθειες για να υπονομεύσει κυβερνήσεις

Η συμφωνία θα επιτρέψει την "ενίσχυση των σχέσεων" των δύο χωρών, υπογράμμισε από το Κρεμλίνο ο Ιρανός ηγέτης.

Ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε τη συμφωνία που δίνει "νέα πνοή σχεδόν σε όλους τους τομείς συνεργασίας".

Η Τεχεράνη και η Μόσχα θέλουν να αποτελέσουν αντίβαρο, μαζί με το Πεκίνο και την Πιονγκγιάνγκ, στην αμερικανική επιρροή. Έχουν σφυρηλατήσει στενές σχέσεις, κυρίως στρατιωτικές, και υποστηρίζονται σε πολλά διεθνή θέματα, από τη Μέση Ανατολή μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν στους δημοσιογράφους μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο Μασούντ Πεζεσκιάν έφθασε σήμερα το πρωί στη Μόσχα, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν.

Ο Πεζεσκιάν συνοδεύεται στη Μόσχα από τον υπουργό Πετρελαίου και οι δυτικές κυρώσεις στον τομέα και το πώς θα παρακαμφθούν είναι πιθανό να συζητηθούν.

Ο Μισούστιν δήλωσε πως οι δύο χώρες εργάζονται δραστήρια προκειμένου να βαθύνουν τη συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Η Μόσχα κατασκεύασε τον πρώτο πυρηνικό σταθμό του Ιράν στο Μπουσέιρ που άρχισε να λειτουργεί το 2013 και υπέγραψε συμβόλαιο τον επόμενο χρόνο για την κατασκευή άλλων δύο πυρηνικών αντιδραστήρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ