Μια γερμανική start-up κρυογονικής, η Tomorrow.Bio, προσφέρει την ευκαιρία για «δεύτερη ζωή» με κόστος $200.000 (περίπου €165.000). Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του BBC, η εταιρεία κρυοσυντηρεί ανθρώπους μετά τον θάνατό τους, με την ελπίδα να επανέλθουν στη ζωή όταν η τεχνολογία προοδεύσει αρκετά.

Διαδικασία και τεχνολογία

Η διαδικασία ξεκινά όταν ο ασθενής κηρυχθεί νομικά νεκρός, με την κρυοσυντήρηση να γίνεται στο ειδικά εξοπλισμένο ασθενοφόρο της εταιρείας. Το σώμα ψύχεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-196°C), αντικαθιστώντας τα υγρά του σώματος με κρυοπροστατευτικά για την αποφυγή δημιουργίας παγοκρυστάλλων που καταστρέφουν τους ιστούς. Τα σώματα φυλάσσονται στη συνέχεια σε ειδικές εγκαταστάσεις στην Ελβετία.

Κριτική και προοπτικές

Αν και καμία ανθρώπινη επαναφορά μετά από κρυοσυντήρηση δεν έχει επιτευχθεί, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η τεχνολογία μπορεί να προοδεύσει μελλοντικά. Εντούτοις, επιστήμονες όπως ο Clive Coen τονίζουν ότι η βιολογία και η φυσική του θανάτου δημιουργούν τεράστια εμπόδια, όπως η διάσπαση των κυττάρων μετά τον θάνατο.

Ηθικά και οικονομικά θέματα

Η κρυογονική εγείρει ηθικά ζητήματα, όπως το κόστος ($200.000), που συχνά καλύπτεται από ασφάλειες ζωής, και το τι θα γίνει με τα σώματα σε βάθος αιώνων. Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα για το αν η θεραπεία της αρχικής αιτίας θανάτου θα είναι εφικτή στο μέλλον.

Ενδιαφέρον και στόχοι

Η πανδημία φαίνεται να αύξησε το ενδιαφέρον για την κρυογονική, με περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν τρόπους διατήρησης της ζωής