Οι δηλώσεις Ισπανών αξιωματούχων στην Κύπρο για κατοχική Τουρκία ενόχλησαν τον τουρκικό τύπο. Το ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής «Τουρκιγέ» δεν άργησε να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις «σκανδαλώδεις», παρουσιάζοντας τη γνωστή γραμμή περί «δίκαιου αγώνα της Τουρκίας» και «διαστρεβλώσεων» από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Η πρόεδρος της ισπανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Francina Armengol Socias και ο αντιπρόεδρος της ισπανικής Γερουσίας Javier Ignacio Maroto Aranzábal, κατά την επίσκεψή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, έθεσαν ζήτημα τερματισμού της κατοχής από την Τουρκία.
«Η τουρκική κατοχή της Κύπρου είναι μια ανωμαλία για την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την ύπαρξη μίας τέτοιας διχοτόμησης», δήλωσε η Francina Armengol Socias και εξέφρασε τη σταθερή στήριξη της Ισπανίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία
Η αντίδραση της «Τουρκιγέ»
Η «Τουρκιγέ», εκφράζοντας την τουρκική κυβερνητική θέση, υποστήριξε πως οι δηλώσεις αυτές είναι μέρος μιας «συνεχιζόμενης επίθεσης στον δίκαιο αγώνα της Τουρκίας».
«Το καθεστώς της Τουρκίας ως εγγυήτριας χώρας στην Κύπρο και οι προσπάθειές της να προστατεύσει τα δικαιώματα της τουρκικής κοινότητας στο νησί είναι εδώ και καιρό στόχος της Ε/Κ πλευράς και ορισμένων αξιωματούχων της ΕΕ. Η αποστολή της Τουρκίας να διασφαλίσει την ειρήνη στο νησί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο διαστρεβλώνεται από την Ε/Κ προπαγάνδα».
Οι δηλώσεις των Ισπανών αξιωματούχων προστίθενται σε ένα κλίμα αυξανόμενης κριτικής της Τουρκίας για την Κύπρο. Η ένταση ενισχύει τη γεωπολιτική αντιπαράθεση στη Μεσόγειο, ενώ επιβεβαιώνει τη διχοτόμηση στις αντιλήψεις εντός ΕΕ για τον ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή.
Η ρητορική της «Τουρκιγέ» υπογραμμίζει τη σημασία της αμυντικής και διπλωματικής στρατηγικής που προβάλλει η Τουρκία, αλλά οι κατηγορίες περί «διαστρεβλώσεων» δείχνουν την επιμονή στην κατασκευή μιας διαφορετικής πραγματικότητας. Με την Ισπανία να παίρνει θέση υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ζήτημα παραμένει βαρόμετρο για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.