Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στους κατοίκους των παλαιστινιακών περιοχών παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ απαγόρευσε τις δραστηριότητές της, μια απόφαση που θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη του μήνα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Φιλίπ Λαζαρινί.
«Θα παραμείνουμε και θα εκπληρώσουμε την αποστολή μας», τόνισε ο Λαζαρινί από το Όσλο όπου διεξάγεται διεθνής διάσκεψη με θέμα τη λύση των δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού.
Διαβάστε ακόμη: Γάζα: Τουλάχιστον 46.707 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα
«Οι ντόπιοι εργαζόμενοι της UNRWA θα παραμείνουν και θα εξακολουθήσουν να παρέχουν έκτακτη βοήθεια και, εκεί όπου είναι δυνατό, εκπαίδευση και βασικές υγειονομικές υπηρεσίες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι Ισραηλινοί βουλευτές υιοθέτησαν τον Οκτώβριο νόμο που απαγορεύει τις δραστηριότητες της UNRWA στο Ισραήλ και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η νομοθεσία αυτή θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Ιανουαρίου, 90 ημέρες μετά την έγκρισή της από την Κνεσέτ.
Σύμφωνα με τον Λαζαρινί, η απουσία συμβολαίων μεταξύ της UNRWA και των ισραηλινών αρχών που θα προκύψει από την απαγόρευση αυτή θα καταστήσει πιο επικίνδυνες τις μετακινήσεις των εργαζομένων της στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει σφοδρές στρατιωτικές επιχειρήσεις εδώ και 15 μήνες.
Χωρίς βίζα οι μη Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στην UNRWA δεν θα μπορούν πλέον να μεταβαίνουν στη Γάζα και όσοι βρίσκονται ήδη στον παλαιστινιακό θύλακα θα πρέπει να αποχωρήσουν, εξήγησε ο Λαζαρινί.
«Το να συνεχίσουν να εργάζονται θα ενέχει σοβαρούς προσωπικούς κινδύνους για τους Παλαιστίνιους συναδέλφους μας», υπογράμμισε.
«Αυτό οφείλεται στο εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον στο οποίο εργάζονται λόγω της περιφρόνησης του Ισραήλ για το διεθνές δίκαιο και της εντατικής εκστρατείας παραπληροφόρησης που διεξάγει εις βάρος της υπηρεσίας», τόνισε ο Λαζαρινί.
Η UNRWA αποτελεί το μαύρο πρόβατο του Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί μέλη της υπηρεσίας ότι συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του ισραηλινού εδάφους στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Όμως η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ θεωρείται «η ραχοκοκαλιά» των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων υπέρ των Παλαιστινίων. Σήμερα παρέχει βοήθεια σε σχεδόν έξι εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο, την Ιορδανία και τη Συρία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ