Η Τουρκία, αν και έχει βρεθεί σε πλεονεκτική θέση στη Συρία μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ τον Δεκέμβριο, δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη η απόλυτη νικήτρια στην περιοχή, σύμφωνα με ανάλυση του Foreign Policy. Η στρατηγική της Τουρκίας βασίζεται στη συμμαχία της με την ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) και τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA), που είχαν καθοριστικό ρόλο στην αποδυνάμωση του καθεστώτος Άσαντ και τη δημιουργία ενός κενού εξουσίας στη Συρία. Η Τουρκία επενδύει στην ανακατασκευή της χώρας μέσω έργων υποδομής, αντλώντας από την τεχνογνωσία της στον τομέα αυτό.

Παρόλα αυτά, η τουρκική στρατηγική δεν είναι χωρίς εμπόδια. Αν και η Άγκυρα αποπειράθηκε να επηρεάσει την πτώση του Άσαντ με περιορισμένες στρατιωτικές επιθέσεις, η τελική κατάρρευση του καθεστώτος ήρθε αυθόρμητα και η Τουρκία αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τη στρατηγική της, ισχυριζόμενη ότι η πτώση του Άσαντ ήταν μέρος του αρχικού της σχεδίου.

Στην ανάλυσή του ο Steve Cook σημειώνει πως η Τουρκία, ενώ διατηρεί ισχυρές σχέσεις με την HTS, βλέπει την εξωτερική πίεση από άλλες δυνάμεις να αυξάνεται. Διπλωμάτες από χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, αλλά και ο Ιράκ, καταφθάνουν για συναντήσεις με την ηγεσία της HTS, υπογραμμίζοντας τη μειωμένη επιρροή της Τουρκίας. Τα αραβικά κράτη, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιδιώκουν επίσης να αποκαταστήσουν σχέσεις με τη νέα συριακή ηγεσία, κάτι που μειώνει την τουρκική επιρροή στην περιοχή.

Η Τουρκία επίσης αντιμετωπίζει την πρόκληση του κουρδικού εθνικισμού και τις δυνάμεις του YPG, οι οποίες έχουν συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Η Τουρκία θεωρεί το YPG συνδεδεμένο με το PKK, την ένοπλη κουρδική οργάνωση που αποτελεί για την ίδια σημαντική απειλή. Η Άγκυρα βλέπει την αποδυνάμωση του καθεστώτος Άσαντ και την άνοδο του HTS ως ευκαιρία να πλήξει την κουρδική εθνοτική ομάδα, και έτσι τοποθετεί τις στρατηγικές της κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή, εκμεταλλευόμενη την υποστήριξη της Συριακής Εθνικής Στρατιωτικής Συμμαχίας (SNA).

Συνολικά, καταλήγει το άρθρο, η Τουρκία δεν έχει κερδίσει ακόμα τον έλεγχο της Συρίας. Αντιθέτως, ο αντίκτυπος των δράσεών της σε συνδυασμό με τη διεθνή πολιτική πίεση, την αυξανόμενη περιφερειακή δυναμική και τις ευρύτερες στρατηγικές αντιπαραθέσεις, υποδηλώνουν ότι τα πράγματα στην περιοχή είναι περίπλοκα και αβέβαια.

Διαβάστε επίσης: Η Σαουδική Αραβία απειλεί την «επένδυση» Ερντογάν στη Συρία