Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν τη Δευτέρα νέους κανόνες για τις εξαγωγές προηγμένων ημιαγωγών (τσιπ) που χρησιμοποιούνται για την τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο να διευκολύνουν τις πωλήσεις σε συμμαχικά κράτη και να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση σε χώρες όπως η Κίνα.
Οι περιορισμοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν επίσης κανόνες σχετικά με κλειστά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, βασίζονται στους περιορισμούς που ανακοινώθηκαν το 2023 για την εξαγωγή ορισμένων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν στρατηγικό ανταγωνιστή στον τομέα των προηγμένων ημιαγωγών.
«Οι ΗΠΑ ηγούνται παγκοσμίως τώρα στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) - τόσο στην ανάπτυξη ΤΝ όσο και στον σχεδιασμό τσιπ ΤΝ - και είναι κρίσιμο να το διατηρήσουμε έτσι», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο.
Οι νέοι κανόνες επικαιροποιούν τους ελέγχους στα τσιπ, απαιτώντας άδειες για εξαγωγές, επανεξαγωγές και μεταφορές εντός της χώρας - ενώ περιλαμβάνουν επίσης μια σειρά εξαιρέσεων για χώρες που θεωρούνται φιλικές προς τις ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, τα κέντρα δεδομένων ΤΝ θα πρέπει να συμμορφώνονται με ενισχυμένες παραμέτρους ασφαλείας προκειμένου να μπορούν να εισάγουν τσιπ.
Οι κανόνες καθιστούν «δύσκολο για τους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας να χρησιμοποιούν λαθρεμπόριο και απομακρυσμένη πρόσβαση για να παρακάμψουν τον έλεγχο των εξαγωγών μας», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.
Παράλληλα, συνέχισε, δημιουργούν «κίνητρα για τους φίλους και τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο να χρησιμοποιούν αξιόπιστους προμηθευτές για προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη».
Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ σε 120 ημέρες, είπε η κ. Ραϊμόντο, δίνοντας χρόνο στην επερχόμενη Κυβέρνηση του εκλεγμένου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προβεί ενδεχομένως σε αλλαγές.
Ο Τραμπ έθεσε ισχυρούς δασμούς στην Κίνα κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του.
Ωστόσο, οι υποστηρικτές του στην αμερικανική εταιρεία καινοτομίας και τεχνολογίας Silicon Valley θα μπορούσαν να δουν τους κανόνες αυτούς ως αδικαιολόγητη επιβάρυνση της ικανότητάς τους να εξάγουν προϊόντα.
Πηγή: ΚΥΠΕ