Σε ύπαρξη πληθώρας επινοημένων και γι’ αυτό μηδενικής αξίας «σεναρίων διευθέτησης» της σύγκρουσης στην Ουκρανία «ενόψει της έναρξης των δραστηριοτήτων της ομάδας [του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ] Τραμπ» αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος εκτιμά ότι δεν υφίσταται περίπτωση υλοποίησης ενός κλασικού σχεδίου διχοτόμησης της Ουκρανίας κατά τα πρότυπα της ναζιστικής Γερμανίας μετά την ήττα της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Προς το παρόν δεν αξίζουν τίποτε» τα σενάρια, που κυκλοφορούν, έγραψε ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Telegram, διότι «μια συγκεκριμένη πρόταση είναι πολύ πιο σημαντική από εκατοντάδες υποθέσεις». Υποστήριξε μάλιστα ότι το «γερμανικό σενάριο» διαίρεσης της Ουκρανίας κατ' αναλογία με τα μεταπολεμικά κράτη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΟΔΓ) και της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ) «εμφανίστηκε παρά το ότι δεν έχει καμία πιθανότητα».

Με αυτό το σενάριο «η ηγεσία του παράνομου καθεστώτος του Κιέβου είναι ευκολότερο να συμφιλιωθεί με τους πιο φανατικούς νεοναζιστές», υποστήριξε ο υψηλά ιστάμενος Ρώσος πολιτικός, θεωρώντας ότι οι εμπνευστές του σχεδίου αυτού υπονοούν μελλοντική αφομοίωση της τυχόν αποσχισθείσας Ανατολικής Ουκρανίας από την υπόλοιπη, κατά τα πρότυπα της επανένωσης της Ανατολικής Γερμανίας από τη Δυτική, αλλά και «διάλυση της Ρωσίας», η οποία «ειδικά πρέπει κάπως να παρηγορήσει τον πληγωμένο εγωισμό των νεοναζιστών».

Σε ιστορική προοπτική, η «λεγόμενη γερμανική εκδοχή» της διευθέτησης του πολέμου στην Ουκρανία «είναι δυνατή μόνο υπό τη μορφή απευθείας προσάρτησης των υπολειμμάτων των μικρορωσικών εδαφών της πρώην Ουκρανίας στη “μεγάλη” Ρωσική Ομοσπονδία και αυτό το κατανοούν οι πάντες», ισχυρίστηκε ο Ντ. Μεντβιέντεφ, επιτιθέμενος με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στον απερχόμενο Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τον πρώην Πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπορίς Τζόνσον.

Καθώς πληθαίνουν οι αναφορές Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στην προοπτική ή και την εξελισσόμενη προετοιμασία μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας αρχικά, και μιας συνάντησης στη συνέχεια σε ουδέτερο έδαφος, των Προέδρων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του τελευταίου σε μία εβδομάδα, ο βουλευτής της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Ντμίτρι Μπελίκ χαρακτήρισε «αντικειμενική άποψη της πραγματικότητας» τη θέση του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για την Ουκρανία.

«Είναι μια υγιής προσέγγιση, η οποία είναι ξένη προς το καθεστώς του Κιέβου και τα δυτικά αφεντικά του και την οποία καλό θα ήταν να υιοθετήσουν», υποστήριξε ο Ρώσος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία», λέγοντας ότι «ο [Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ] Ζελένσκι και οι καθοδηγητές του είναι αναγκαίο να κατέβουν στη γη από τον ουρανό για να καταλήξουν σε μια ειρηνική διευθέτηση». «Να απομακρυνθούν από τις λαϊκίστικες δηλώσεις και τις επίμονες εικασίες σχετικά με τις νέες περιοχές γενικά και την Κριμαία ειδικότερα και να αναγνωρίσουν επιτέλους τα ολοφάνερα γεγονότα. Αυτή η επιδεικτική επιμονή του Κιέβου, και όσων το χειραγωγούν, συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης και μόνο απωθεί την πιθανότητα της ειρηνικής διευθέτησης», δήλωσε στο δίκτυο Russia Today ο Ρώσος βουλευτής.

«Η θέση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, την οποία διατύπωσε ο σύμβουλός του [Μάικ] Γουόλτς χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και είναι συνεπής ως προς τις παλαιότερες δηλώσεις του [Ντόναλντ] Τραμπ σχετικά με την ουκρανική σύγκρουση», ανέφερε ο επικεφαλής της Διεθνικής Αποστολής της Κριμαίας Ζαούρ Σμίρνοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Πηγή: ΚΥΠΕ