Η Ρωσία και το ΝΑΤΟ διατηρούν τους διαύλους επικοινωνίας «εκτάκτου ανάγκης» και η Μόσχα «ποτέ δεν επεδίωξε την επιδείνωση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ», δήλωσε στην εφημερίδα «Ιζβέστια» ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προβλημάτων του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Βλαντισλάφ Μάσλενικοφ, όπως μετονομάστηκε λόγω της έντασης των ευρωρωσικών σχέσεων η Διεύθυνση Πανευρωπαϊκής Συνεργασίας.

Όπως υποστήριξε ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης «δεν ήταν επιλογή» της Ρωσίας η διακοπή «των φυσιολογικών επαφών και των μηχανισμών διαλόγου, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν για την αναζήτηση οδών μείωσης της έντασης», καθώς η Ατλαντική Συμμαχία ήδη από το 2014 «μονομερώς σταμάτησε τη συνεργασία μαζί μας στο Συμβούλιο Ρωσίας – ΝΑΤΟ», τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

«Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του ΝATO δεν βρίσκονται τώρα απλώς στο χαμηλότερο σημείο τους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η συμμαχία έχει υιοθετήσει μια ξεκάθαρη πορεία εναντίωσης στη χώρα μας και ανάσχεσης της δήθεν εκπορευόμενης από εμάς “απειλής”. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους τομείς και σε όλα τα αζιμούθια», δήλωσε ο κ. Μάσλενικοφ, υποστηρίζοντας ότι «η Ρωσία ποτέ δεν επεδίωξε την επιδείνωση των σχέσεων με το ΝATO. Η ευθύνη για την υποβάθμισή τους ανήκει εξ ολοκλήρου στη Συμμαχία. Δεν σκοπεύουμε να επιτεθούμε σε χώρες του ΝΑΤΟ και δεν κάνουμε τέτοια επιθετικά σχέδια».

Κατά τον Ρώσο διπλωμάτη η κατασκευή της μεγαλύτερης στρατιωτικής βάσης του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία «αποτελεί απειλή» για τη Ρωσία, καθώς «το ΝΑΤΟ συνεχίζει την αχαλίνωτη στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας υπό το σύνθημα της ενίσχυσης της ασφάλειας του ευρωατλαντικού χώρου σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία. Αυτή η επέκταση θα συνεχιστεί, η φανταστική ρωσική “απειλή” είναι απλώς ένα βολικό πρόσχημα γι’ αυτό».

«Στα 25 χρόνια συνεχούς επέκτασης του συνασπισμού η πολεμική μηχανή του ΝATO πλησίασε πολύ τα σύνορα της Ρωσίας. Ταυτόχρονα στη Συμμαχία συνεχίζουν να επιμένουν στον δήθεν αποκλειστικά αμυντικό της χαρακτήρα», ισχυρίστηκε ο κ. Μάσλενικοφ, εκτιμώντας ότι «οι επιθετικές και προκλητικές δραστηριότητες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας δεν περιορίζονται στο έδαφος των χωρών - μελών του στρατιωτικού συνασπισμού», αλλά επεκτείνοντας σε χώρες, όπως η Μολδαβία και η Υπερκαυκασία, όπου το ΝΑΤΟ εργάζεται «για να ενισχύσει τις θέσεις και την επιρροή του εκεί, να δημιουργήσει νέες διαχωριστικές γραμμές και να επιβάλει εξωτερικά μοντέλα κατοχύρωσης της περιφερειακής ασφάλειας».

Η δραστηριότητα αυτή, κατά το ρωσικό ΥΠΕΞ, δημιουργεί «εστίες αστάθειας και απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας από τη νότια κατεύθυνση», γι’ αυτό και η Μόσχα δηλώνει ότι «θα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, θα αξιολογεί τους αναδυόμενους κινδύνους και θα τους λαμβάνει υπόψη» στους δικούς της σχεδιασμούς.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες αποφάσεις της συνάντησης για την Ουκρανία στο Ραμστάιν της Γερμανίας ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης υποστήριξε ότι «στις Βρυξέλλες όντως φοβούνται πολύ ότι η νέα διοίκηση των ΗΠΑ μπορεί να αλλάξει την προσέγγισή της όσον αφορά στην υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου», εκτιμώντας ότι «όταν οι ευρωπαϊκές ελίτ συνειδητοποιήσουν ότι η αντιπαράθεση με τη Ρωσία είναι οδός αδιέξοδη, τότε, προφανώς, θα έρθει και η ώρα να αποκατασταθούν ορισμένοι δεσμοί. Αλλά και πάλι, το τονίζω, σε εκείνους τους τομείς που θα μας ενδιαφέρουν. Προφανώς, δεν μπορούμε να μιλάμε για σύντομη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ΕΕ».

Πηγή: ΚΥΠΕ