Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ακόμη μία φορά παρουσίασε την Τουρκία ως έναν ακαταμάχητο παγκόσμιο παίκτη, υπερθεματίζοντας και τη δική του συμβολή σε αυτό. Μιλώντας στο Ντενιζλί, σε έναν λόγο γεμάτο αυτοπροβολή, συνέδεσε την προσωπική του ηγεσία με τις πιο σημαντικές «κατακτήσεις» και τα επιτεύγματα της Τουρκίας.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αξιοποιήσει υπέρ του τους επαίνους που έχει λάβει από τον Ντόναλντ Τραμπ τελευταία, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική του έχει πλέον και τη... βούλα της αμερικανικής αποδοχής.
«Τα τελευταία 22 χρόνια, είμαστε υπερήφανοι που έχουμε καταφέρει στην Τουρκία τα μεγαλύτερα επιτεύγματα, που έχουμε φέρει τις μεγαλύτερες επενδύσεις και τεχνουργήματα στην ιστορία της Δημοκρατίας.
Μέσα σε 22 χρόνια, απογειώσαμε όχι μόνο την οικονομία, τη διπλωματία και τις εξαγωγές της Τουρκίας, αλλά και το γόητρό, την αποτελεσματικότητα και την ισχύ της Τουρκίας.
Η Τουρκία είναι πλέον το θέμα συζήτησης στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Αμερικής. Όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του κ. Τραμπ, επιβεβαιώνουν την επιτυχία της Τουρκίας και την αυξανόμενη περιφερειακή επιρροή της Τουρκίας. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη δύναμη και τις δυνατότητές της στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς σπάει τα δεσμά και στα πόδια και τα μυαλά της».
«Φούσκωμα» αλλά και αιχμές για ΗΠΑ
Στη συνέχεια, όμως, η ρητορική του Ερντογάν στράφηκε προς τον γνώριμο στόχο, τις ξένες δυνάμεις. Με αιχμές που δεν κατονομάζουν πλήρως, αλλά φωτογραφίζουν τις ΗΠΑ, τις κατηγόρησε για υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή.
«Οι αυτονομιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις PKK και ISIS τροφοδοτήθηκαν από την αστάθεια στη χώρα αυτή. Οι οργανώσεις αυτές καλλιεργήθηκαν με την υποστήριξη ξένων δυνάμεων. Με το πρόσχημα του ISIS, έστειλαν χιλιάδες φορτηγά με όπλα και πυρομαχικά στην αυτονομιστική οργάνωση».
Δημόσια παραδοχή για τη Συρία
Αυτό που έκλεψε την παράσταση, όμως, ήταν η πρώτη δημόσια παραδοχή του Ερντογάν ότι η Τουρκία υποστήριξε την αντιπολίτευση του Τζολάνι (HTS) στη Συρία.
«Μετά από 13 χρόνια αιματηρών σφαγών στη Συρία, το καθεστώς Άσαντ ανατράπηκε στις 8 Δεκεμβρίου. Η δικτατορία του Μπάαθ κατέρρευσε και η αντιπολίτευση ανακατέλαβε τη Δαμασκό.
Ως Τουρκία, μας ικανοποίησε που η αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων που υποστηρίζουμε, έβαλε τέλος σε 13 χρόνια καταπίεσης.
Επειδή ήμασταν μία από τις χώρες που αισθάνθηκαν τον αρνητικό αντίκτυπο των συγκρούσεων στη Συρία, με την οποία έχουμε σύνορα 911 χιλιομέτρων».