Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς εξέφρασε την αντίθεσή του στην απαίτηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ τους, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα σήμαινε «πολλά χρήματα» για τον γερμανικό προϋπολογισμό.

«Θεωρώ προτιμότερο να επικεντρωθούμε στα όσα έχει συμφωνήσει το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό», είπε ο Σολτς στη διαδικτυακή έκδοση του Focus. Σήμερα, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ οφείλουν να επενδύουν το 2% του ΑΕΠ τους στις στρατιωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γερμανού καγκελάριου, αν γινόταν δεκτός ο στόχος που πρότεινε ο Τραμπ, αυτό θα σήμαινε ότι οι αμυντικές δαπάνες θα έφταναν ετησίως τα 200 δισεκ. ευρώ. Συγκριτικά, ο προϋπολογισμός του ομοσπονδιακού κράτους της Γερμανίας για το 2025 είναι περίπου 490 δισεκ. ευρώ.

«Είναι πολλά χρήματα», σχολίασε ο Σολτς.

Το 2024, οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 2% του ΑΕΠ, το όριο που έθεσε το ΝΑΤΟ το 2014, με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ειδικό ταμείο, ύψους 100 δισεκ. ευρώ, που σύστησε ο Σολτς λίγες ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, για τον επανεξοπλισμό της χώρας και τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών μέσων της. Αφού εξαντληθεί αυτό το ποσό ωστόσο, η Γερμανία θα πρέπει να βρει πρόσθετους πόρους για να διατηρήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ της.

«Η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλειά της, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και θα πρέπει να το διασφαλίσουμε αυτό στο μέλλον. Είναι μια πραγματικά τεράστια αλλαγή, σε σχέση με το παρελθόν», υπογράμμισε ο καγκελάριος.

Γερμανός υπουργός Άμυνας : θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο αλλαγής τους σχήματος Ραμστάιν εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Πιστόριους δήλωσε σήμερα ότι η τακτική συνάντηση των συμμάχων με στόχο την επίσπευση και τον συγχρονισμό των αποστολών όπλων στην Ουκρανία θα ήταν καλύτερο να παραμείνει υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με το βλέμμα στραμμένο στην νέα κυβέρνηση Τραμπ.

«Και εάν εκείνοι στις Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να μην παραμείνουν πλέον σ’ αυτό το σχήμα, τότε θα πρέπει να λάβουμε τις δικές μας αποφάσεις», δήλωσε ο Πιστόριους στην Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι είναι πολύ νωρίς να εικάσει κανείς τι θα συμβεί στο σχήμα αφότου ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Πιστόριους πρόσθεσε ότι «εξεπλάγη» από την άρνηση του Τραμπ να αποκλείσει τη χρήση στρατιωτικής ή οικονομικής δράσης για να επιδιώξει την απόκτηση της Γροιλανδίας, αλλά είναι αισιόδοξος ως προς το ότι οι δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου δεν θα επηρεάσουν τη σύγχρονη πολιτική των ΗΠΑ.

«Δεν γνωρίζω τι ακριβώς επιδιώκει ο ίδιος, αλλά οι σύμμαχοι και οι συμμαχίες έχουν συσταθεί για να παραμείνουν έτσι, καθώς διαφορετικά θα ήταν χαλαρές συμμαχίες και όχι σύμμαχοι», δήλωσε ο Πιστόριους.

Η Ομάδας Επαφής, που συγκροτείται από περίπου 50 συμμάχους που συνήθως συναντώνται κάθε μερικούς μήνες στην αεροπορική βάση του Ραμστάϊν στην Γερμανία, ξεκίνησε το 2022 με πρωτοβουλία του Αμερικανού απερχόμενου υπουργού Άμυνας Λόϊντ Όστιν.

Ο Πιστόριους δήλωσε ότι η Γερμανία θα παράσχει σε σύντομο χρονικό διάστημα και άλλους κατευθυνόμενους πυραύλους στην Ουκρανία για τα συστήματα IRIS-T, που προορίζονταν αρχικά για τον γερμανικό στρατό και θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της για την παράδοση των συστημάτων που υποσχέθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP