Η Τουρκία θα υπογράψει νέες συμφωνίες ΑΟΖ το 2025, υποστηρίζει σήμερα η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα σε αποκλειστική της είδηση.
«Ενεργώντας με το ιδεώδες ότι "η ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας ξεκινά από τη Σομαλία", η Άγκυρα πρώτα κάθισε στο τραπέζι με τη Σομαλία και τώρα θα "κλειδώσει" την Ανατολική Μεσόγειο συνάπτοντας συμφωνία με τη Συρία», προσθέτει η εφημερίδα.
«Η Τουρκία, η οποία έβαλε λουκέτο στην τρομοκρατία στο Ιράκ με σειρά επιχειρήσεων, περιόρισε το YPG στη Συρία και πήρε τον έλεγχο της Γαλάζιας Πατρίδας βήμα προς βήμα με τον Ατσάλινο Θόλο, θα δώσει προτεραιότητα στην ασφάλειά της στη θάλασσα όσον αφορά την ενέργεια και τις περιοχές δικαιοδοσίας», υποστηρίζει η Τουρκιγέ.
Οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας (χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη) που έχουν δηλωθεί στη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο επεκτείνονται με νέες συμφωνίες, αναφέρει.
«Η Άγκυρα απάντησε πρώτα στα μονομερή βήματα της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου στη Μεσόγειο με συμφωνία με τη Λιβύη και στη συνέχεια κάθισε στο τραπέζι με τη Σομαλία. Η Τουρκία θα προστατεύσει τα χωρικά ύδατα της Σομαλίας για 10 χρόνια και θα συμβάλει στην ανάπτυξη των θαλάσσιων πόρων».
«Μετά τη Σομαλία, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στη συμφωνία που επρόκειτο να υπογραφεί με τη Συρία. Η Άγκυρα έστειλε αντιπροσωπεία στη Συρία την περασμένη εβδομάδα για να αναλύσει την ενεργειακή υποδομή και να επιλύσει τα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας. Στο πλαίσιο της έκθεσης που θα εκπονήσει η αντιπροσωπεία, η Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει μελέτες για την αξιοποίηση των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανοικοδόμηση της Συρίας».
Στόχος: ΑΟΖ με τη Συρία για να ελέγχει τη Μεσόγειο
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η Τουρκία θέλει να ‘κλειδώσει’ την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο των περιφερειακών και διεθνών αγώνων ισχύος λόγω των πλούσιων πηγών υδρογονανθράκων της, με τη συμφωνία που σχεδιάζει να συνάψει με τη Συρία. Η Άγκυρα επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο της ως playmaker στην περιοχή και να κάνει μια στρατηγική κίνηση ενάντια στις μονομερείς πρωτοβουλίες για τους ενεργειακούς πόρους. Ενεργώντας όχι μόνο ως παράκτιο κράτος, αλλά και ως ηγέτιδα χώρα που διαμορφώνει τις περιφερειακές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία στοχεύει να αυξήσει τη γεωπολιτική της ισχύ στην περιοχή και να αποκτήσει στρατηγικές ευκαιρίες όσον αφορά τον διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων».
Κοινές άδειες για εξερεύνηση ενεργειακών πόρων
«Η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα και την αρμοδιότητα τόσο της Συρίας όσο και της Τουρκίας. Οι δύο χώρες θα μοιράζονται όλα τα είδη αδειών για την εξερεύνηση πετρελαίου και υδρογονανθράκων στην περιοχή. Η σχεδιαζόμενη συμφωνία θα τοποθετήσει επίσης την Τουρκία στο κέντρο των οδών μεταφοράς ενέργειας στην περιοχή, επιτρέποντάς της να δημιουργήσει έναν στρατηγικό ενεργειακό διάδρομο. Η Άγκυρα διατηρεί στενές επαφές με τη νέα διοίκηση της Συρίας, ενώ διεξάγει επίσης διπλωματία από την πίσω πόρτα με την Αίγυπτο», υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα.