Ένα καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα υπέστη διακοπή το απόγευμα της Τετάρτης. Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά περιστατικών με ζημιές σε καλώδια τηλεπικοινωνιών και αγωγούς ενέργειας στη Βαλτική Θάλασσα.
Ένα τάνκερ σκιώδους ρωσικού στόλου βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας για ύποπτη δολιοφθορά σε υποθαλάσσιο καλώδιο τροφοδοσίας στη Βαλτική Θάλασσα, δήλωσαν οι φινλανδικές αρχές, σύμφωνα με το Euronews.
Το ηλεκτρικό καλώδιο μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας είναι εκτός σύνδεσης μετά από διακοπή ρεύματος την ημέρα των Χριστουγέννων και υποψίες έπεσαν στο Eagle S, ένα δεξαμενόπλοιο που η φινλανδική τελωνειακή υπηρεσία είπε ότι αποτελεί μέρος του λεγόμενου σκιώδη στόλου της Ρωσίας. Ο όρος αναφέρεται σε πλοία που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της.
Το νηολογημένο πλοίο του νησιού Κουκ ήταν καθ' οδόν από την Αγία Πετρούπολη προς το Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο, αλλά επιβραδύνθηκε κοντά στα καλώδια στον Κόλπο της Φινλανδίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο Marinetraffic.
Η φινλανδική αστυνομία είπε ότι πραγματοποίησε έφοδο στο πλοίο τη νύχτα της Τετάρτης και ότι «ερεύνησε δολιοφθορά», καθώς και το ιστορικό του Eagle S και του πληρώματος του.
Το πλοίο βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Φινλανδίας και η συνοριοφύλακας της χώρας είπε ότι μια επιθεώρηση αποκάλυψε ότι οι άγκυρες του έλειπαν. Τα πλοία είναι ύποπτα ότι κόβουν καλώδια σέρνοντας τις άγκυρές τους πάνω τους.
Σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Petteri Orpo δήλωσε: "Η σύνδεση μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Estlink 2 μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας αποσυνδέθηκε σήμερα το απόγευμα".
Η Βαλτική Θάλασσα έχει γίνει μάρτυρας πολλαπλών περιστατικών σε υποδομές από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι αρχές είναι σε εγρήγορση σχετικά με τις υποθαλάσσιες υποδομές στη Βαλτική. Τον Νοέμβριο διακόπηκαν δύο καλώδια ημερομηνίας, ένα που εκτελούσε το δρομολόγιο μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας και ένα άλλο μεταξύ Λιθουανίας και Σουηδίας.
Πριν από αυτό, ένας υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Φινλανδίας-Εσθονίας υπέστη ζημιά τον Οκτώβριο, καθώς ένα κινεζικό φορτηγό πλοίο φέρεται να έριξε την άγκυρά του.
Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream που κάποτε μετέφερε φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία υπέστη ζημιές από υποθαλάσσιες εκρήξεις τον Σεπτέμβριο του 2022, οι αρχές υποψιάστηκαν ότι η κίνηση αυτή ήταν επίσης σαμποτάζ τότε, προχωρώντας παραπέρα και ξεκινώντας ποινικές έρευνες.
Οι αρχές συνεχίζουν να ερευνούν αυτά τα περιστατικά σε ολόκληρη την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται και δεν δείχνουν σημάδια ύφεσης.