Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, σε συνέντευξή της στη Γερμανική Δημόσια Ραδιοφωνία, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιθετική στάση της Τουρκίας απέναντι στους Κούρδους της περιοχής Κομπάνι στη βορειοανατολική Συρία, είπε ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Τούρκο ομόλογο της, Χακάν Φιντάν, έκανε με όλους τους τρόπους σαφές ότι η Τουρκία πρέπει να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης με τους Κούρδους της βορειοανατολικής Συρίας, οι οποίοι συνέδραμαν αποφασιστικά στην ήττα των δυνάμεων του IS στην περιοχή, από κοινού με τη διεθνή συμμαχία δυνάμεων εναντίον του IS, στην οποία συμμετέχει και η Γερμανία.

«Δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων της Συρίας (…) Δεν θα βοηθούσε κανέναν αν στην προκειμένη αντιπαράθεση οι τρομοκράτες του IS γίνουν ‘ο γελαστός τρίτος’. Αυτό θα συνιστούσε μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια της Συρίας, αλλά επίσης της Τουρκίας και ημών των Ευρωπαίων» σημείωσε η Μπέρμποκ.

Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι ανέφερε στον Τούρκο ομόλογό της πως μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ όλη η διεθνής κοινότητα έχει ευθύνη να μην επιτρέψει νέες βιαιότητες και ένταση στην χώρα. Η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να γίνει σεβαστή και να μην υπάρξει παρέμβαση τρίτων, όπως έγινε στο παρελθόν με τη Ρωσία και το Ιράν, επεσήμανε η Αναλένα Μπέρμποκ.

Συμπλήρωσε ότι η στάση της Τουρκίας στη βορειανατολική Συρία είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και αυτό έχει συζητηθεί και εντός του ΝΑΤΟ.  Προφανώς η Τουρκία έχει συμφέροντα εθνικής ασφάλειας στην περιοχή και δικαιούται να μην κινδυνεύει από τρομοκρατικές επιθέσεις, γι’ αυτό τόσο η Γερμανία όσο και το ΝΑΤΟ έχουν κάνει σαφές ότι από την περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας δεν πρέπει να προκύπτει κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια της Τουρκίας, είπε η Μπέρμποκ. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε από κοινού να εγγυηθούμε ότι δεν θα προκύψουν νέα τρομοκρατικά χτυπήματα προς την Τουρκία από την περιοχή, σημείωσε.

Ερωτηθείσα για τις επιπτώσεις που είχε η Τουρκία από αυτή τη στάση στη βορειοανατολική Συρία, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ απάντησε ότι και η προηγούμενη, αλλά και η παρούσα γερμανική Κυβέρνηση έβαλαν φραγμό στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία, ωστόσο τα τελευταία δυόμιση χρόνια, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Γερμανία, όπως και άλλοι ευρωπαίοι εταίροι συνεργάστηκαν στενά με την Τουρκία, η οποία ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

«Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία τόνισε, όπως και εγώ, ότι η προσέγγιση με την Τουρκία (όπως για παράδειγμα το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης) μπορεί να υπονομευθεί αν οδηγηθούμε σε κλιμάκωση ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους στη Συρία» ,ανέφερε η Baerbock, η οποία γνωστοποίησε ότι συνεργάτης της συζήτησε χθες με τον στρατιωτικό επικεφαλής του SDF στη βορειοανατολική Συρία για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία.

Η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος στη Συρία θα βοηθήσει και στην επιστροφή των 3,5 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία, που βρίσκονται στην Τουρκία, συμπλήρωσε η Baerbock.

Ανέφερε, τέλος, ότι εντός της Κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει, υπάρχει συμφωνία ότι δεν πρόκειται να γίνει προς την Τουρκία καμία πώληση όπλων, τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για επεμβάσεις της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.