Η κατασκευή και λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου Άκκουγιου στην Τουρκία εγείρει σοβαρές ανησυχίες λόγω γεωλογικών, στρατηγικών και πολιτικών παραμέτρων.
Σε ανάλυσή του ο γνωστός Μάικλ Ρούμπιν σημειώνει πως η Τουρκία είναι μία σεισμική ζώνη υψηλού κινδύνου, γεγονός που καθιστά το εργοστάσιο κίνδυνο όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Παράλληλα, σημείωνει, υπάρχει φόβος ότι η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες που χρησιμοποιούν πολιτικά πυρηνικά προγράμματα ως κάλυψη.
Η πιθανή απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τουρκία θα άλλαζε ριζικά τις περιφερειακές ισορροπίες, με δεδομένο τον αναθεωρητισμό και τη στήριξη της Άγκυρας σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς και ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες. Για το Ισραήλ, που έχει προηγούμενο στρατιωτικών επιθέσεων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράκ και της Συρίας, η πιθανότητα ενός πυρηνικού Τουρκίας θεωρείται απαράδεκτη απειλή, ειδικά υπό την ηγεσία του Ερντογάν, ο οποίος έχει εκφράσει επιθετική ρητορική κατά του Ισραήλ.
Η ανάλυση εξετάζει πιθανές στρατιωτικές ή κυβερνοεπιθέσεις για την αδρανοποίηση του Άκκουγιου, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να γίνει είτε με μυστικότητα είτε με τρόπο που να μην πυροδοτεί τις ρήτρες συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Τονίζεται ότι, πέραν του Ισραήλ, και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ ανησυχούν για τις συνέπειες ενός πυρηνικού προγράμματος στην Τουρκία, καθώς αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την αστάθεια στην περιοχή και να αυξήσει τη δυνατότητα της Τουρκίας να λειτουργεί χωρίς συνέπειες ως χορηγός τρομοκρατίας.
Όσο αφορά την κατάσταση στη Συρία και το μέλλον των Κούρδων, ο Ρούμπιν σε άλλη ανάλυση με τίτλο «Οι ΗΠΑ να προετοιμαστούν να σκοτώσουν Τούρκους στη Συρία» υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία, «ακόμη και να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά τουρκικών δυνάμεων εκτός συνόρων, εφόσον αυτές συνεχίσουν να απειλούν άμεσα την ασφάλεια Αμερικανών στρατιωτικών και συμμάχων».