Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με δήλωση του αναφέρεται στην ανάγκη εφαρμογής μιας πολιτικής διαδικασίας υπό την ευθύνη της συριακής ηγεσίας, που θα εξυπηρετεί τις νόμιμες προσδοκίες όλων των Σύρων.  

 

Στη δήλωση του το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε τη δέσμευσή του στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, καλώντας όλα τα κράτη να σεβαστούν αυτές τις αρχές και να απέχουν από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια. Αναφέρεται επίσης στη σημασία της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και στην ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν την εφαρμογή μιας πολιτικής διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς, υπό την ηγεσία της Συρίας και με ευθύνη της Συρίας, με βάση τις βασικές αρχές που απαριθμούνται στην απόφαση 2254 (2015), η οποία θα διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Υποστήριξαν εν προκειμένω τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκιαρ Πέντερσεν, να συμβάλει στη διευκόλυνση μιας τέτοιας διαδικασίας υπό συριακή ηγεσία και με ευθύνη της Συρίας. Αυτή η πολιτική διαδικασία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις νόμιμες προσδοκίες όλων των Σύρων, να τους προστατεύει όλους και να τους επιτρέπει να καθορίζουν ειρηνικά, ανεξάρτητα και δημοκρατικά το μέλλον τους» αναφέρεται στη δήλωση. 

Προστίθεται πως τα μέλη του ΣΑ των «επιβεβαίωσαν επίσης την ισχυρή δέσμευσή τους στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και κάλεσαν όλα τα κράτη να σεβαστούν αυτές τις αρχές. Υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη η Συρία και οι γείτονές της να απέχουν αμοιβαία από κάθε ενέργεια ή παρέμβαση που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ασφάλεια του άλλου».

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «υπογράμμισαν τη σημασία της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Συρία και υπενθύμισαν επίσης τις υποχρεώσεις όλων των μερών βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδίως των ψηφισμάτων 1267, 1989 και 2253 που σχετίζονται με την κατάσταση στη Συρία. Ειδικότερα, υπογράμμισαν τη σημασία της παρεμπόδισης του ISIL (επίσης γνωστού ως Daesh και άλλων τρομοκρατικών ομάδων να αποκαταστήσουν τις δυνατότητές τους και να τους αρνηθούν ασφαλές καταφύγιο στη Συρία». 

Επανέλαβαν την υποχρέωση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αναζήτησης δικαιοσύνης, και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε όλες τις περιστάσεις, «μεταξύ άλλων επιτρέποντας και διευκολύνοντας την ανθρωπιστική πρόσβαση, και ζήτησαν πρόσθετη διεθνή υποστήριξη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και των ανθρωπιστικών οργανώσεων να αυξήσουν την ανθρωπιστική υποστήριξη για τους πολίτες που έχουν ανάγκη σε ολόκληρη τη Συρία. Τα μέλη του ΣΑΗΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα, τις οικογένειες, όσους εξαφανίστηκαν και τον συριακό λαό».

Αναφέρεται τέλος ότι επανέλαβαν την υποστήριξή τους προς τη Δύναμη Παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών για την Αποχώρηση και την εφαρμογή της εντολής της και κάλεσαν τα μέρη να απέχουν από κάθε δραστηριότητα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων και των υποδομών της. «Ζήτησαν επίσης τον σεβασμό της Συμφωνίας Αποχώρησης του 1974, συμπεριλαμβανομένων των αρχών σχετικά με την Περιοχή Διαχωρισμού, και τόνισαν την υποχρέωση όλων των μερών να τηρούν πλήρως τους όρους της και να διατηρούν την ηρεμία και να μειώνουν τις εντάσεις. Επανέλαβαν ότι το απαραβίαστο των διπλωματικών και προξενικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού, όπως ισχύει, πρέπει να γίνεται σεβαστό σε όλες τις περιπτώσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» καταλήγει η δήλωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ