Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι ένα εκατομμύριο σύροι πρόσφυγες είναι πιθανόν να επιστρέψουν στην Συρία κατά το διάστημα ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Ιούνιο 2025 μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Ασαντ και του καθεστώτος του.
«Πλέον κάνουμε την πρόβλεψη (...) ότι περίπου ένα εκατομμύριο Σύροι θα επιστρέψουν ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του επόμενου έτους», δήλωσε η Ρέμα Τζαμούς Ιμσέις, διευθύντρια της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες για την Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.
Επίσης, ο ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για «την πλήρη πρόσβαση» που προσέφεραν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις οι νέες αρχές της Συρίας, οι οποίες κατέλαβαν την εξουσία αφού εκδίωξαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε «τη δέσμευση της μεταβατικής κυβέρνησης να προστατεύσει τους αμάχους, περιλαμβανομένων των εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες», όπως και το γεγονός ότι «δέχθηκε να προσφέρει πλήρη ανθρωπιστική πρόσβαση μέσω όλων των συνοριακών περασμάτων», σύμφωνα με ανακοίνωσή του που εκδόθηκε χθες Δευτέρα.
Η κατάληψη της Δαμασκού στις 8 Δεκεμβρίου από έναν συνασπισμό Σύρων ανταρτών, με αιχμή του δόρατος την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), έπειτα από μια αιφνιδιαστική επιχείρηση, οδήγησε στην πτώση του Άσαντ.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι θα μπορεί να προσφέρει «φιλόδοξη» βοήθεια στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), ο Τομ Φλέτσερ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του συνασπισμού, τον Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι ο οποίος πλέον χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα Άχμαντ αλ Σάρα.
«Στιγμή συγκρατημένης ελπίδας στη Συρία», έγραψε στο Χ ο Φλέτσερ ο οποίος συνομίλησε και με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Συρίας Μοχάμαντ αλ Μπασίρ.
Από την πλευρά του ο Γκουτέρες χαιρέτισε το γεγονός ότι οι νέες συριακές αρχές δέχθηκαν «να μειώσουν τη γραφειοκρατία που συνδέεται με τις άδειες και τις βίζες για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες, να διασφαλίσουν τη συνέχεια στις ζωτικής σημασίας κυβερνητικές υπηρεσίες – κυρίως στους τομείς της υγείας και της παιδείας—και να δεσμευθούν σε έναν πραγματικό και συγκεκριμένο διάλογο με το σύνολο της ανθρωπιστικής κοινότητας».
«Την ώρα που ο συριακός λαός δράττεται της ευκαιρίας να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον, η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταθεί στο πλευρό του», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Φλέτσερ, η Συρία έχει ανάγκη «μαζικής εισροής βοήθειας».
Διαβάστε επίσης: WSJ: Προετοιμασία Τούρκων για επιθέσεις σε Κούρδους-Ζητούν βοήθεια Τραμπ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP