Η παράδοση του στολισμού χριστουγεννιάτικων δέντρων ξεκίνησε στη Γερμανία τον 16ο αιώνα, όταν οι προτεστάντες Χριστιανοί άρχισαν να διακοσμούν δέντρα μέσα στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μαρτίνος Λούθηρος, ο Γερμανός θεολόγος και ηγέτης της Μεταρρύθμισης, φέρεται να ήταν από τους πρώτους που πρόσθεσαν κεριά σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο για να αναπαραστήσει τα αστέρια στον ουρανό.

M. Λουθήρος και οικογένειά του: To 1ο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, Wittenberg 1536

Η παράδοση εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη και αργότερα σε όλο τον κόσμο. Στη Βρετανία, η δημοτικότητα του χριστουγεννιάτικου δέντρου οφείλεται στον Πρίγκιπα Αλβέρτο, σύζυγο της Βασίλισσας Βικτωρίας, ο οποίος εισήγαγε το έθιμο από τη Γερμανία στα μέσα του 19ου αιώνα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το χριστουγεννιάτικο δέντρο έγινε δημοφιλές χάρη σε Γερμανούς μετανάστες, ενώ η παράδοση εδραιώθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Σταδιακά, το χριστουγεννιάτικο δέντρο έγινε σύμβολο των γιορτών παγκοσμίως, στολισμένο με λαμπάκια, μπάλες και στολίδια.

Μέχρι τον 20ό αιώνα, το χριστουγεννιάτικο δέντρο είχε γίνει παγκόσμιο σύμβολο των Χριστουγέννων, χάρη και στην εμπορική διάδοση της γιορτής.

 Η εξέλιξη των στολιδιών

16ος-17ος αιώνας: Φυσικά στολίδια όπως μήλα, καρποί και κεριά.

19ος αιώνας: Προστίθενται γυάλινα στολίδια από τη Γερμανία και χάρτινα στολίδια χειροποίητης κατασκευής.

20ός αιώνας: Εμφανίζονται τα ηλεκτρικά φωτάκια (πρωτοχρησιμοποιήθηκαν από τον Τόμας Έντισον το 1882), καθώς και τα πλαστικά στολίδια.

Σήμερα: Στολισμένα δέντρα με θεματική διακόσμηση και χρήση LED φωτισμού για οικολογική κατανάλωση.

Προχριστιανικές ρίζες 

Πριν από τον ερχομό του Χριστιανισμού, πολλά αρχαία έθνη, όπως οι Αιγύπτιοι, Ρωμαίοι και Κέλτες, χρησιμοποιούσαν αειθαλή φυτά (έλατα, κλαδιά από πεύκα και γκι) στις χειμερινές τους εορτές.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι στόλιζαν τα σπίτια τους με φοίνικες και άλλα πράσινα φυτά για να τιμήσουν τον θεό Ρα (τον θεό του ήλιου). Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, κατά τη διάρκεια των Σατουρναλίων, στόλιζαν τους χώρους τους με αειθαλή κλαδιά ως σύμβολο ζωής και αναγέννησης.Οι Γερμανοί και οι Σκανδιναβοί πίστευαν ότι τα αειθαλή φυτά είχαν μαγικές ιδιότητες και τα χρησιμοποιούσαν για να αποτρέψουν τα κακά πνεύματα, ειδικά τον βαρύ χειμώνα.