Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μακροχρόνιες ανησυχίες ότι οι διευρυμένες οικογένειες των Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν λαμβάνουν αυτό που τους υποσχέθηκαν - και ο χρόνος τελειώνει για την αντιμετώπιση των νομικών ανησυχιών στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε τη Δευτέρα στη δικαιοσύνη κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή δεν παραχώρησε στους πολίτες της ΕΕ τα πλήρη δικαιώματα που, όπως λέει, υποσχέθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit του 2019.

Περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την αποχώρησή του από το μπλοκ - και η Επιτροπή λέει ότι το Λονδίνο δεν τηρεί την υπόσχεσή του ότι μπορούν να συνεχίσουν να ζουν εκεί με τους ίδιους όρους.

"Υπήρχαν αρκετές ελλείψεις στην εφαρμογή της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες εξακολουθούν να επηρεάζουν τους πολίτες της ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αποχώρησης", ανέφερε η Επιτροπή σε δήλωσή της τη Δευτέρα, αναφερόμενη στο δικαίωμα των εργαζομένων να μετακινούνται και να διαμένουν ελεύθερα σε άλλες κομητείες.

Η Επιτροπή "αποφάσισε να παραπέμψει το Ηνωμένο Βασίλειο στο Δικαστήριο [της ΕΕ]", προστίθεται. Οι δικαστές του Λουξεμβούργου είχαν αποκτήσει δικαιοδοσία επί των διαφορών σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε ο τότε πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Στις συνομιλίες για το Brexit, η ΕΕ κατέστησε την τύχη των Ευρωπαίων που ζουν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα από τα τρία κορυφαία ζητήματα - μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο που διευθετεί τον λογαριασμό του προϋπολογισμού του με τις Βρυξέλλες και τη διασφάλιση των ανοικτών χερσαίων συνόρων με την Ιρλανδία.

Η Επιτροπή ανησυχεί ότι οι κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν φτάνουν αρκετά μακριά και τον Ιούλιο δήλωσε ότι τα παιδιά υπό νόμιμη κηδεμονία και άλλα εκτεταμένα μέλη της οικογένειας πολιτών της ΕΕ δεν έχουν τα δικαιώματα που θα έπρεπε να έχουν.

Η παραπομπή στο Λουξεμβούργο - παράλληλα με μια παράλληλη υπόθεση που η Επιτροπή άσκησε κατά του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις επενδυτικές συνθήκες με μεμονωμένα μέλη της ΕΕ - είναι τώρα στο τέλος της διαδικασίας.

Η συμφωνία αποχώρησης περιελάμβανε μια 11μηνη μεταβατική περίοδο κατά την οποία το δίκαιο της ΕΕ συνέχιζε να εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο - και στη συνέχεια η Επιτροπή έχει ένα περιθώριο τεσσάρων ετών για να παραπέμψει υποθέσεις στο δικαστήριο, μια περίοδος που τώρα πρόκειται να λήξει εντός εβδομάδων, στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Οι ανώτεροι δικαστές της ΕΕ θα πρέπει στη συνέχεια να γνωμοδοτήσουν επί του θέματος, μια διαδικασία που στην πράξη μπορεί να διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια.

Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer, ο ίδιος πρώην δικηγόρος διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποσχέθηκε να επαναφέρει αυτό που περιγράφει ως μια κακοφτιαγμένη συμφωνία για το Brexit, υπογραμμίζοντας τα τρέχοντα ζητήματα με τους περιοδεύοντες μουσικούς και το εμπόριο τροφίμων.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Διαβάστε επίσης: Κάλας: Ο εξτρεμισμός, η Ρωσία και το Ιράν δεν έχουν θέση στο μέλλον της Συρίας

Πηγή: euronews