Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει "διπλωματικές επαφές" με τη συριακή ισλαμιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), η οποία ηγήθηκε της αστραπιαίας επίθεσης που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία.

Η Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ "παραμένει μια απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση (στη Βρετανία), αλλά μπορούμε να έχουμε διπλωματικές επαφές, επομένως έχουμε διπλωματικές επαφές όπως είναι αναμενόμενο, κυρίως για να διασφαλίσουμε τον σχηματισμό μιας "αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης" και την ασφάλεια των αποθεμάτων χημικών όπλων στη Συρία, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

"Χρησιμοποιώντας όλους τους διαύλους που διαθέτουμε, και αυτοί είναι διπλωματικοί και, φυσικά, δίαυλοι που βασίζονται σε εμπιστευτικές πληροφορίες, επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε την HTS εκεί όπου πρέπει".

Το Λονδίνο ανακοινώνει βοήθεια 50 εκατομμυρίων στερλινών για τους Σύρους

Η βρετανική κυβέρνηση θα αποδεσμεύσει 50 εκατομμύρια στερλίνες (60,1 εκατομμύρια ευρώ) για να βοηθήσει τους "πιο ευάλωτους Σύρους" στη Συρία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Η πτώση του φρικτού καθεστώτος Άσαντ προσφέρει μια ευκαιρία για τον λαό της Συρίας που δίνεται μια φορά σε μια γενιά", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι. "Είμαστε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε τον συριακό λαό καθώς χαράζει μια νέα πορεία".

Η οικονομική αυτή συνεισφορά, η οποία θα καταβληθεί κυρίως σε υπηρεσίες του ΟΗΕ, αναμένεται να "ενισχύσει επειγόντως την ανθρωπιστική βοήθεια" που παρέχεται στον συριακό πληθυσμό, ειδικότερα σε βασικά αγαθά, και να "αποκαταστήσει" τη λειτουργία βασικών υπηρεσιών, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία.

Παράλληλα, το Λονδίνο ανακοινώνει οικονομική βοήθεια 120.000 στερλινών (144.300 ευρώ) στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), προκειμένου να στηρίξει το έργο του για την εξάλειψη των χημικών όπλων στη χώρα.

Επιπλέον, το Λονδίνο προτίθεται να "εργαστεί διπλωματικά για να συμβάλλει στην εγγύηση μιας καλύτερης διακυβέρνησης για το μέλλον της Συρίας", διαβεβαίωσε ο Ντέιβιντ Λάμι, προσθέτοντας ότι "είναι σημαντικό η μελλοντική συριακή κυβέρνηση να συμπεριλάβει όλα τα μέρη για την εδραίωση της σταθερότητας και του σεβασμού που αξίζει ο συριακός λαός".

- Γιατί είναι σημαντικό -

Εκατομμύρια Σύροι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια έπειτα από μια και πλέον δεκαετία εμφυλίου πολέμου που κατέστρεψε μεγάλο μέρος των υποδομών της χώρας και εκτόπισε μεγάλο αριθμό πολιτών. Μερικοί από τους πολλούς Σύρους που διέφυγαν από τη χώρα επιστρέφουν από γειτονικά κράτη.

- Με αριθμούς -

Τριάντα εκατομμύρια στερλίνες θα προσφέρουν "άμεση βοήθεια σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η τροφή, η στέγη, η επείγουσα υγειονομική περίθαλψη και η προστασία για τους πιο ευάλωτους", σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.

Τα χρήματα αυτά, που θα διανεμηθούν ως επί το πλείστον μέσω των διαύλων του ΟΗΕ, θα υποστηρίξουν "αναδυόμενες ανάγκες συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης βασικών υπηρεσιών όπως το νερό, τα νοσοκομεία και τα σχολεία".

Για να βοηθηθούν οι Σύροι στις γειτονικές χώρες, 10 εκατομμύρια στερλίνες θα δοθούν στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) στον Λίβανο και 10 εκατομμύρια στερλίνες θα πάνε στην Ιορδανία μέσω του WFP και της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Διπλωματική αποστολή θα μεταβεί την Τρίτη στη Συρία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters