Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «άμεση επαφή» με την αντάρτικη ομάδα Hayat Tahrir al-Sham και έθεσε τις αρχές για τη συνεχή υποστήριξη της πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Άκαμπα της Ιορδανίας, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Αμερική και οι σύμμαχοί της «έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης στο να βοηθήσουν τον συριακό λαό να χαράξει αυτό το νέο δρόμο».

«Το ISIS και άλλες τρομοκρατικές ομάδες εξακολουθούν να διατηρούν παρουσία στη Συρία και θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την περίοδο αβεβαιότητας για να προσπαθήσουν να επανακτήσουν τα ερείσματά τους. Κανείς δεν κατανοεί αυτές τις προκλήσεις καλύτερα από τον ίδιο τον συριακό λαό. Και οι Σύροι γνωρίζουν ότι θα χρειαστούν υποστήριξη από τους γείτονές τους και από τη διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις», είπε.

Τα σχόλια αυτά έρχονται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου αντάρτες, υπό την ηγεσία της HTS, εισέβαλαν στη Δαμασκό και ανέτρεψαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος κυβερνούσε τη Συρία με σιδηρά πυγμή επί 24 χρόνια.

Έκτοτε, ο HTS εργάζεται για την εδραίωση της ασφάλειας και την έναρξη μιας πολιτικής μετάβασης. Αλλά η ομάδα έχει επίσης προσπαθήσει να καθησυχάσει ένα κοινό που ανησυχεί για τους εξτρεμιστές τζιχαντιστές μεταξύ των ανταρτών.

Οι ηγέτες των ανταρτών λένε ότι η ομάδα έχει έρθει σε ρήξη με το εξτρεμιστικό παρελθόν της, αν και η HTS εξακολουθεί να απαγορεύεται ως τρομοκρατική ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες. Η ομάδα είχε στο παρελθόν δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

«Σε αυτή την περιοχή και αλλού, έχουμε δει πώς η πτώση ενός καταπιεστικού καθεστώτος μπορεί να δώσει γρήγορα τη θέση της σε περισσότερες συγκρούσεις και χάος, πώς τα παπούτσια ενός δικτάτορα μπορεί να γεμίσει ένας άλλος, ή πώς η παρέμβαση μιας εξωτερικής χώρας μπορεί να απορριφθεί μόνο και μόνο για να αντικατασταθεί από μια άλλη», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό που εμείς και οι εταίροι μας συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να συμφωνήσουμε σε αρχές που θα καθοδηγήσουν τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε τον συριακό λαό να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και να οικοδομήσει το χωρίς αποκλεισμούς, μη θρησκευτικό, ειρηνικό και κυρίαρχο κράτος που επιθυμεί».

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Και μιλώντας νωρίτερα στην Ιορδανία, ο Μπλίνκεν προέτρεψε επίσης το Ισραήλ και τη Χαμάς να συνάψουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και επιστροφής των ομήρων κατά τη διάρκεια μιας τελευταίας διπλωματικής προσπάθειας στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι «αυτή είναι μια στιγμή για να δοθεί ένα τέλος».

«Για τη Χαμάς, όπως είπα προηγουμένως, το ιππικό δεν έρχεται να τη σώσει. Δεν πρόκειται να έχουν τον ευρύτερο πόλεμο που επιζητούσαν εδώ και καιρό» είπε.

 «Και το Ισραήλ, όπως είπα πριν από λίγο καιρό, πέτυχε τους βασικούς στρατιωτικούς στόχους του που είναι απαραίτητοι για να συμβάλει στο να μην ξανασυμβεί ποτέ η 7η Οκτωβρίου».

Μια κατάπαυση του πυρός θα έδινε στον απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μια τελευταία διπλωματική νίκη μετά από μια ταραχώδη θητεία κατά την οποία η κυβέρνησή του δεν μπόρεσε να σταματήσει έναν κτηνώδη πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Γάζα και έχει βυθίσει την περιοχή σε ανθρωπιστική κρίση.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων, απειλώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει "HELL TO PAY" και προέτρεψε τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν στη Συρία, όπου εδρεύουν περίπου 900 στρατιώτες για την καταπολέμηση της μαχητικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Μπλίνκεν ολοκληρώνει μια περιφερειακή περιοδεία τριών χωρών στην Άκαμπα, αφού επισκέφθηκε ήδη μία φορά το Ιράκ, την Τουρκία και την Ιορδανία αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει για τη Γάζα και την εξελισσόμενη κατάσταση στη Συρία.

Είναι πιθανό ότι αυτό θα είναι το τελευταίο του ταξίδι στη Μέση Ανατολή ως υπουργός Εξωτερικών πριν από την αλλαγή της αμερικανικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο.

Πηγή: euronews.gr