Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να μεταφέρουν χιλιάδες πεζοναύτες από το ιαπωνικό νησί Οκινάουα, ανακοίνωσαν το Σάββατο Τόκιο και Ουάσιγκτον, μετά από δεκαετίες αυξανόμενων παραπόνων μεταξύ των ντόπιων για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία.

Το 2012, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα μετακινήσουν 9.000 πεζοναύτες από το νησί, οι τοπικές κοινότητες του οποίου διαμαρτύρονται για θέματα που κυμαίνονται από τη ρύπανση μέχρι το θόρυβο και τις συντριβές ελικοπτέρων.

Η διαδικασία ξεκίνησε με «ένα μικρό απόσπασμα περίπου 100 πεζοναυτών διοικητικής υποστήριξης», το οποίο μεταφέρθηκε στο νησί Γκουάμ, δήλωσαν το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

«Η έναρξη της μετεγκατάστασης στο Γκουάμ σηματοδοτεί την πρώτη φάση της μετεγκατάστασης πεζοναυτών σε τοποθεσίες εκτός Ιαπωνίας», ανέφερε η κοινή ανακοίνωση.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 19.000 πεζοναύτες στην Οκινάουα, η οποία βρίσκεται σε στρατηγική θέση ανατολικά της Ταϊβάν, εστίας έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Το Πεκίνο διεκδικεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να θέσει το αυτοδιοικούμενο νησί υπό τον έλεγχό του.

Η Ουάσινγκτον είναι ο σημαντικότερος υποστηρικτής της Ταϊβάν και ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων, αλλά διατηρεί εδώ και καιρό μια «στρατηγική ασάφεια» σχετικά με την προοπτική να την υποστηρίξει με δυνάμεις επί του εδάφους.

Οι 9.000 πεζοναύτες πρόκειται να μετακινηθούν σε άλλα σημεία στον Ειρηνικό, στο Γκουάμ, τη Χαβάη ή την Αυστραλία, όπως δήλωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Οκινάουα περιλαμβάνει μόλις το 0,6% της επικράτειας της Ιαπωνίας, αλλά φιλοξενεί περισσότερους από τους μισούς από τους 50.000 Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν τοποθετηθεί στη χώρα.

Ο ομαδικός βιασμός ενός 12χρονου κοριτσιού το 1995 από τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Οκινάουα προκάλεσε επίσης εκτεταμένες αντιδράσεις, με εκκλήσεις για επανεξέταση του συμφώνου του 1960 που επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να τοποθετούν στρατιώτες στην Ιαπωνία.

Πηγή: ΚΥΠΕ