Μετά από μια σημαντική γεωπολιτική ήττα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ για την οργάνωση της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, στενό σύμμαχο του Ιράν. Ωστόσο, σύμφωνα με την Washington Post,  η Τουρκία φαίνεται να είναι η χώρα που επωφελείται περισσότερο από την πτώση του Άσαντ, καθώς οι υποστηριζόμενοι από αυτήν μαχητές έχουν ενισχύσει την επιρροή τους στη Συρία.

Η Τουρκία, που είχε κάποτε αποξενωθεί από τη Συρία, έχει επαναφέρει την πρεσβεία της στη Δαμασκό και ξεκινά οικονομικές πρωτοβουλίες, ενώ ενθαρρύνει την επιστροφή των Σύριων προσφύγων από το έδαφός της. Η τουρκική κυβέρνηση, παρά τις παλαιότερες αποτυχίες της στη Συρία, αξιοποιεί την αλλαγή ισορροπιών, με τον πρόεδρο Ερντογάν να ανακτά επιρροή που είχε χάσει λόγω των επεμβάσεων της Ρωσίας και της σταθεροποίησης του Άσαντ τα προηγούμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Δεν είναι «εφικτή» η απέλαση πολιτών της Συρίας σε αυτό το στάδιο

Παράλληλα, η προώθηση των δυνάμεων της Hayat Tahrir al-Sham, μιας ισλαμιστικής φατρίας, ενισχύει την τουρκική επιρροή στη Δαμασκό, κάτι που προκαλεί ανησυχίες σε Ρωσία και Ιράν. Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τη νέα δυναμική, ενδέχεται να εντείνει τις πιέσεις της κατά των Κούρδων της Συρίας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της περιοχής.

Η πτώση του Άσαντ αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες, με την Τουρκία να ενισχύει τη θέση της και να αντιμετωπίζει νέες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις, όπως η ανάγκη για ένα πιο ισότιμο και σταθερό πολιτικό μέλλον για τη Συρία.