Ο Τούρκος πρόεδρος, με δηλώσεις του σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προσπάθησε να αναδείξει τη χώρα του ως πρωταγωνιστή ανθρωπιστικών δράσεων και σταθερότητας σε μια περιοχή γεμάτη προκλήσεις, όπως είπε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εγρήγορσης και της εθνικής ενότητας.

«Πίσω από τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση του εσωτερικού μετώπου μας βρίσκεται η επιθυμία μας να κρατήσουμε την Τουρκία μακριά από τις απειλές και τους κινδύνους της περιοχής μας».

Η Τουρκία ως προστάτιδα των προσφύγων

Εστιάζοντας στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο Ερντογάν παρουσίασε επίσης την Τουρκία ως πρωτοπόρο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθεια.

«Με το τέλος του μπααθικού καθεστώτος, Θεού θέλοντος, οι πύλες για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Συρία έχουν ανοίξει. Πιστεύω ότι καθώς το ειρηνικό περιβάλλον ριζώνει στη Συρία, ο αριθμός των οικειοθελών επιστροφών θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου».

Επίθεση στους αντιπάλους με φόντο τη Συρία

Δεν έλειψαν και οι επιθέσεις προς την εσωτερική αντιπολίτευση, με αναφορά στις συκοφαντίες και τους χαρακτηρισμούς που έχει δεχθεί ως «δικτάτορας», στρέφοντας τις κατηγορίες προς τις πράξεις του καθεστώτος Άσαντ

«Όταν βλέπουμε τα κέντρα βασανιστηρίων και θανάτου, όπως η φυλακή Σεντνάγια, που μας συγκλόνισε όλους βαθιά, και που πιθανώς έχετε δει στην τηλεόραση αυτές τις μέρες, γίνεται πολύ καλύτερα κατανοητό σήμερα πόσο μεγάλη καταστροφή έχει αποφευχθεί.

Όπως γνωρίζετε, μας συκοφαντούσαν επί χρόνια για δικτάτορες. Ήθελαν να ρίξουν σκιά όχι μόνο σε εμάς, αλλά και στην τουρκική δημοκρατία. Ταξίδευαν ακόμη και από χώρα σε χώρα για να διαμαρτυρηθούν για την Τουρκία στους ξένους.

Η συμβουλή μου προς το CHP και τους υποστηρικτές του είναι ότι αν θέλουν να δουν ποιος είναι δικτάτορας, ας παρακολουθήσουν τα πλάνα από τις φυλακές της Συρίας. Αν θέλουν πραγματικά να μάθουν τί είναι ένας δικτάτορας, θα πρέπει να πάνε και να ρίξουν μια ματιά στην πινακοθήκη των αμαρτιών του Μπααθικού καθεστώτος».