Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF) ζήτησαν χθες Τρίτη «την προσαγωγή του Μπασάρ αλ Άσαντ ενώπιον της δικαιοσύνης για τη δολοφονία 181 δημοσιογράφων από την έναρξη της επανάστασης το 2011» στη Συρία, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για την τύχη των φυλακισμένων συναδέλφων τους στη χώρα.
Η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρει σε δελτίο Τύπου πως μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ την Κυριακή «δυο δημοσιογράφοι απελευθερώθηκαν». Σύμφωνα με τις πληροφορίες των RSF, πρόκειται για τη Χανίν Γκεμπράν που ήταν «κρατούμενη από τον Ιούνιο του 2024» και την μπλόγκερ Ταλ αλ Μαλούχι, «φυλακισμένη από το 2009 για το έργο της πριν από την επανάσταση».
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, 181 δημοσιογράφοι «σκοτώθηκαν από το συριακό καθεστώς και τους υποστηρικτές του - 161 από τις δυνάμεις του καθεστώτος και 17 εξαιτίας ρωσικών βομβαρδισμών». Οι «δολοφονίες» αυτές «δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητες», υπογραμμίζει.
Διαβάστε ακόμη: Συρία: Οι αντάρτες λένε πως ελέγχουν πλήρως την πόλη Ντέιρ Εζόρ
«Με περισσότερους από 180 δημοσιογράφους να έχουν σκοτωθεί ή εκτελεστεί από το καθεστώς και τους συμμάχους του από το 2011, με φυλακίσεις και βασανιστήρια δημοσιογράφων στα μπουντρούμια του εδώ και χρόνια, ο Μπασάρ αλ Άσαντ και οι σύμμαχοί του κατέστησαν τη Συρία μια από τις χειρότερες χώρες στον κόσμο για τους εργαζόμενους σε μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με την έκθεση των RSF για την ελευθερία του Τύπου το 2024», αναφέρει ο Τζόναθαν Ντάγκερ, επικεφαλής του γραφείου της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή.
«Απαιτούμε να δικαστεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ για τα εγκλήματά του, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη - έστω και με μεγάλη καθυστέρηση - για όλα τα θύματα», συμπληρώνει.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν επίσης ότι δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα καταστολής σε περιοχές που ήλεγχαν ομάδες αντικαθεστωτικών. Η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σάμ (HTS) «κατηγορείται ότι σκότωσε έξι (δημοσιογράφους) από το 2012 έως το 2019», αναφέρει η ΜΚΟ, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι δράστες αυτών των «εγκλημάτων». Ο Ντάγκερ κάλεσε επίσης τους μαχητές της HTS να απελευθερώσουν όλους τους φυλακισμένους δημοσιογράφους στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων τους οποίους κρατούν αιχμάλωτους».
Στο μεταξύ, εχθροπραξίες ανάμεσα σε δυνάμεις που πρόσκεινται στην Τουρκία και κουρδικές ένοπλες οργανώσεις στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 218 ανθρώπους μέσα σε τρεις ημέρες στη βόρεια Συρία, κατά πληροφορίες τις οποίες δημοσιοποίησε χθες Τρίτη η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, «218 μέλη δυνάμεων των Κούρδων και παρατάξεων τασσόμενων υπέρ της Άγκυρας σκοτώθηκαν σε τρεις ημέρες μαχών στη Μάνμπιτζ και τα περίχωρά της», όπου οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση. Κατά τη διάρκεια της εφόδου τους, «μπόρεσαν να μπουν στη Μάνμπιτζ και να αναπτυχθούν στην περιφέρειά της».
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόσθεσε πως οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στην περιοχή όπου βρίσκεται η Ράκα.
Εξάλλου, οι αντικαθεστωτικοί, που πλέον έχουν καταλάβει την εξουσία στη Συρία, ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Τρίτης πως έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Ντέιρ Εζόρ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως ενημέρωσε ο διοικητής Χασάν Αμπντούλ Γάνι.
Επιπρόσθετα, οι οικογένειες των αγνοουμένων στη Συρία δεν πρέπει να ενδώσουν στην επιθυμία τους να προσπαθήσουν να βρουν και να ξεθάψουν οι ίδιοι τις σορούς των συγγενών τους καθώς αυτό μπορεί να εμποδίσει την ταυτοποίησή τους, κάλεσε ο Ερυθρός Σταυρός.
Το θέμα των αγνοουμένων είναι "κεντρικό σήμερα αλλά και στο μέλλον", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Κριστιάν Καρντόν, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
"Όταν αυτά τα στάδια πραγματοποιούνται σωστά, καθιστούν δυνατή τη δημιουργία ενός πιο ειρηνικού κλίματος προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουμε προς τις διαπραγματεύσεις ειρήνης και συμφιλίωσης", εξήγησε.
Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν στη Συρία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, κυρίως ενώ βρίσκονταν στα χέρια των δυνάμεων του έκπτωτου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος ανατράπηκε την Κυριακή από έναν συνασπισμό ανταρτών, υπό τη διοίκηση της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιαρ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS).
Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν δεκάδες άνδρες με αδυνατισμένα πρόσωπα, μερικούς τους κουβαλούσαν σύντροφοί τους γιατί ήταν πολύ αδύναμοι για να σταθούν στα πόδια τους, βγαίνοντας από τη φυλακή Σεντνάγια την Κυριακή, την οποία η Διεθνής Αμνηστίας αποκαλεί "ανθρώπινο σφαγείο".
Ενώ οι οικογένειες αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ζωντανά ή νεκρά, πρέπει "να διασφαλιστεί ότι υπάρχει σεβασμός στα νεκροταφεία και σε άλλα μέρη όπου θα μπορούσαν να έχουν ταφεί άνθρωποι", τόνισε ο Καρντόν, πρώην επικεφαλής των δραστηριοτήτων προστασίας στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ