Βρετανοί ειδικοί παρουσίασαν σε διπλωμάτες κρατών-μελών του ΟΗΕ έκθεση με στοιχεία για τα ιρανικά όπλα, υπογραμμίζοντας το ρόλο τους στην αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής και την υποστήριξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η έκθεση περιλάμβανε στοιχεία για προηγμένα ιρανικά πυραυλικά συστήματα, UAV και άλλα όπλα που κατασχέθηκαν από το Βασιλικό Ναυτικό το τελευταίο διάστημα ή ανακτήθηκαν από πεδία μάχης.
Σύμφωνα με την έκθεση, στόχοι του Ιράν είναι η διασπορά όπλων και η περιφερειακή αστάθεια.
Αναφέρεται ότι τα ιρανικά όπλα υποστήριξαν πάνω από 320 επιθέσεις των Χούθι σε ναυτιλιακές δραστηριότητες στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο του 2023, παραβιάζοντας την Απόφαση 2216 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επισης, σύμφωνα με την έκθεση, ιρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία πραγματοποίησαν 160 επιθέσεις κατά δυνάμεων του Συνασπισμού από τον Οκτώβριο του 2023.
Το Ιράν φέρεται να χρησιμοποίησε προηγμένα όπλα σε δύο μεγάλες επιθέσεις κατά του Ισραήλ τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2024, με πάνω από 300 UAV, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους μόνο τον Απρίλιο.
Σε σχέση με την Ουκρανία αναφέρεται ότι η υποστήριξη του Ιράν στη Ρωσία περιλαμβάνει την προμήθεια UAV Shahed-136, πυρομαχικών πυροβολικού και βαλλιστικών πυραύλων.
Προστίθεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2024, το Ιράν μετέφερε βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία, παρέχοντας επίσης υποστήριξη στην εγχώρια παραγωγή UAV της Ρωσίας.
Αναφορικά με την αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνεται ότι επέβαλε κυρώσεις σε πάνω από 450 Ιρανούς και οντότητες, στοχεύοντας τη βιομηχανία UAV και πυραύλων του Ιράν και περιορίζοντας την πρόσβαση του σε αγαθά διπλής χρήσης.
Επίσης, μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία, ακύρωσε διμερείς συμφωνίες αεροπορικών υπηρεσιών με το Ιράν και επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στην Iran Air.
Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να καταγγέλλει τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στον ΟΗΕ και να συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους για την αντιμετώπισή τους.
Η έκθεση περιλαμβάνει εξαρτήματα ιρανικών πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων (όπως της σειράς Qiam και Project 351), πυραύλων εδάφους-αέρος (Project 358) και UAV (Shahed-136) που κατασχέθηκαν σε επιχειρήσεις ή ανακτήθηκαν στην Ουκρανία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρεται, παραμένει αποφασισμένο να καταλογίσει ευθύνες στο Ιράν για τις αποσταθεροποιητικές του ενέργειες και τη στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία, δίνοντας έμφαση στη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των ιρανικών όπλων και τη διαφύλαξη της παγκόσμιας ασφάλειας.
Πηγή: ΚΥΠΕ