Ανασκαφές μιας ομάδας αρχαιολόγων στην έρημο Al-Subiyah στο βόρειο Κουβέιτ, έφεραν στο φως ένα πήλινο αγαλματίδιο, αντιπροσωπευτικό της κουλτούρας των προϊστορικών ανθρώπων Ubaid που αποίκησαν την περιοχή μεταξύ 5.500 και 4.900 π.Χ.

Το αγαλματίδιο έχει ένα επιμηκυμένο κρανίο, επίπεδη μύτη, σχιστά μάτια, ενώ δεν έχει στόμα και αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα των αγαλματιδίων “ερπετοειδών ανθρώπων” τα οποία σκάλιζαν οι Ubaid. 

Η παρουσία του εγείρει ερωτήματα για το σκοπό χρήσης του και τη συμβολική ή πιθανώς τελετουργική αξία του για τους ανθρώπους αυτής της αρχαίας κοινωνίας.», δήλωσε ο αρχαιολόγος Piotr Bielinski.

Πολύ πριν θεωρήσουμε τους Σουμέριους ως έναν από τους πρώτους πολιτισμούς των ανθρώπων, οι Ubaid έθεσαν τα θεμέλια για αυτούς. Διέθεταν δίκτυα εμπορίου, συστήματα άρδευσης, ακόμα και ναούς που εντοπίζονται στο σημερινό Κουβέιτ και Ιράκ. Ξεχώρισαν για το μοναδικό στυλ κεραμικής τους.

Η αρχαιολογική τοποθεσία Bahra-1 έχει προσελκύσει την προσοχή των αρχαιολόγων για τα μοναδικά κτίρια και για αρχιτεκτονική που είναι απρόσμενη για εκείνη την εποχή. Εντοπίστηκε μάλιστα και ένα εργαστήριο κεραμικής το οποίο θεωρείται μοναδική ανακάλυψη.

Τα κεραμικά τους ενσωματώνουν στον πηλό υλικά φυτών, κάτι το οποίο επιτρέπει στους επιστήμονες πέρα από το να καταλάβουν καλύτερα τον πολιτισμό των Ubaid, να μελετήσουν και την οικολογία της περιοχής πριν επτά χιλιετίες.

Οι πρώτες αναλύσεις αποκάλυψαν είδη άγριων φυτών στα κεραμικά, μαζί με δημητριακά όπως σιτάρι.

Τα “Ophidian figurines” όπως ονομάζονται τα ερπετοειδή αγαλματίδια, αποτελούνται από τερακότα και έχουν συχνά μάτια που μοιάζουν με κόκκους καφέ, ενώ έχουν βαφτεί με έτσι ώστε τα σώματά τους να μοιάζουν πως καλύπτονται από φολίδες.

Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν βρει κάποια εξήγηση για αυτά τα αγαλματίδια, ξέρουμε όμως πως εντοπίζονται συνήθως σε τάφους ή σε οικιακό περιβάλλον.

Πηγή: Unboxholics.gr