Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γεόλ, προκάλεσε σοκ στη χώρα την Τρίτη το βράδυ, όταν ξαφνικά κήρυξε στρατιωτικό νόμο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 50 χρόνια. Στην ομιλία του έκανε λόγο για "αντικρατικές δυνάμεις" και την απειλή της Βόρειας Κορέας, ωστόσο φάνηκε σύντομα ότι η απόφαση σχετιζόταν περισσότερο με τα πολιτικά του προβλήματα.

Η ανακοίνωση οδήγησε χιλιάδες διαδηλωτές να συγκεντρωθούν στο κοινοβούλιο, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης πέρασαν εσπευσμένα ψήφισμα ακύρωσης του μέτρου. Ο Γιουν, ηττημένος, αποδέχθηκε την απόφαση του κοινοβουλίου και ανακάλεσε τη διαταγή λίγες ώρες αργότερα.

Διαβάστε επίσης: Η επόμενη ημέρα του θρίλερ στη Νότια Κορέα: Ωθείται σε παραίτηση ο πρόεδρος

Πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα;


Στην ομιλία του, ο Γιουν χαρακτήρισε την αντιπολίτευση ως συμπαθούντες της Βόρειας Κορέας και δικαιολόγησε τον στρατιωτικό νόμο ως μέτρο για την αντιμετώπιση "αντικρατικών δυνάμεων". Στρατιώτες και αστυνομία αναπτύχθηκαν στο κοινοβούλιο, ενώ η στρατιωτική διοίκηση εξέδωσε απαγορεύσεις σε διαδηλώσεις και πολιτική δραστηριότητα.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση και μέλη του δικού του κόμματος κατήγγειλαν την κήρυξη ως παράνομη. Βουλευτές συγκεντρώθηκαν για να ακυρώσουν το μέτρο, ενώ πολίτες διαδήλωσαν μαζικά έξω από το κοινοβούλιο.

Με ψήφους 190 στους 300, το κοινοβούλιο ακύρωσε τον στρατιωτικό νόμο λίγο μετά τη 1 π.μ. την Τετάρτη.

Πίεση στον Γιουν


Ο Γιουν, που εξελέγη το 2022 ως σκληροπυρηνικός συντηρητικός, έχει δει τη δημοτικότητά του να πέφτει στο 17%, καθώς η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών για διαφθορά που αφορούν τη σύζυγό του. Μετά τη συντριπτική νίκη της αντιπολίτευσης στις εκλογές του Απριλίου, η κυβέρνησή του αδυνατεί να περάσει νομοσχέδια, ενώ αντιμέτωπος είναι με προσπάθειες καθαίρεσης κορυφαίων στελεχών του.

Το μέλλον του Γιουν

Μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, οι φωνές για καθαίρεση εντείνονται. Η διαδικασία απαιτεί την ψήφο 201 βουλευτών για να ξεκινήσει δίκη από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Αν 6 από τα 9 μέλη του δικαστηρίου επικυρώσουν την καθαίρεση, ο Γιουν θα απομακρυνθεί από το αξίωμα.

Η κατάσταση έχει κλονίσει τη δημοκρατική εικόνα της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με ειδικούς, η ενέργεια του Γιουν θεωρείται "νομική υπέρβαση και πολιτικός λανθασμένος υπολογισμός", που ενδεχομένως να βλάψει την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας.