Τα έσοδα από πωλήσεις όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έφτασαν τα 632 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση 4,2% σε πραγματικούς όρους σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με το Ινστιτούτο SIPRI.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, όλες οι περιοχές κατέγραψαν άνοδο, με τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις.
Μικρότερες εταιρείες ανταποκρίθηκαν πιο αποτελεσματικά στη ζήτηση που συνδέεται με τις συγκρούσεις σε Γάζα και Ουκρανία, καθώς και με αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Ασία.
ΗΠΑ
Οι 41 εταιρείες των ΗΠΑ στη λίστα κατέγραψαν έσοδα 317 δισ. δολαρίων (+2,5%). Ορισμένοι μεγάλοι παραγωγοί, όπως η Lockheed Martin, αντιμετώπισαν προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Ευρώπη
Οι 27 ευρωπαϊκές εταιρείες κατέγραψαν μικρή αύξηση 0,2%, λόγω παλαιότερων συμβολαίων και μεγαλύτερων χρόνων παράδοσης για σύνθετα συστήματα όπλων. Σημαντική ανάπτυξη σημειώθηκε στη Γερμανία, την Πολωνία και άλλες χώρες λόγω της ζήτησης για πολεμικό υλικό που σχετίζεται με την Ουκρανία.
Ρωσία
Τα έσοδα των ρωσικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 40%, φτάνοντας τα 25,5 δισ. δολάρια, λόγω εντατικής παραγωγής εξοπλισμού.
Ασία και Ωκεανία
Οι εταιρείες της περιοχής σημείωσαν αύξηση 5,7%, με τη Νότια Κορέα (+39%) και την Ιαπωνία (+35%) να ξεχωρίζουν.
Μέση Ανατολή
Οι έξι εταιρείες κατέγραψαν αύξηση 18%, με το Ισραήλ να φτάνει ιστορικά υψηλά έσοδα λόγω της σύγκρουσης στη Γάζα.
Άλλες Εξελίξεις
Οι κινεζικές εταιρείες κατέγραψαν μικρή αύξηση (+0,7%) λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας. Η Τουρκία ενίσχυσε τις εξαγωγές της, με την Baykar να αυξάνει τα έσοδά της κατά 25%. Το SIPRI αναμένει συνέχιση της ανάπτυξης το 2024, καθώς η ζήτηση για όπλα παραμένει υψηλή λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.